fbpx

A mesterséges édesítők és az elhízás

Mesterséges édesítőszer por és kis tabletta formájában.

Sokan fogyasztanak mesterséges édesítőszereket, illetve vásárolnak olyan termékeket, amelyek cukor helyett mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, hogy minél kevesebb kalóriát vigyenek be a szervezetükbe és így fenn tudják tartani az ideális testsúlyukat. A legutóbbi kutatások azonban azt igazolják, hogy ezek az édesítőszerek zsírfelhalmozódást és ezzel együtt testsúlygyarapodást idéznek elő. Legfőképpen azoknál a személyeknél okoz ez súlytöbbletet, akik már amúgy is az elhízottak táborát erősítik.

A kémiai édesítőszerek negatívan hatnak a szervezet anyagcseréjére, illetve ezek az édesítőszerek függőséget is okoznak, nem beszélve arról, hogy még gyulladást is generálnak az emberi szervezetben. Az édesítőszerekből csak kis mennyiséget kell használni, mivel sokkal édesebbek, mint a cukor. Ha valaki túl sok cukrot fogyaszt, a szervezete függővé válik és egyre többet és többet kíván belőle. Mivel az édesítőszerek sokkal édesebbek, mint a cukor, az addikció sokkal erősebb lesz, így megválni is nehezebb ezektől a mesterségesen előállított szerektől.

Az sem mellékes, hogy ezek az édesítőszerek még a vércukorszintet is megemelik, ami igencsak veszélyes lehet a cukorbetegekre, hiszen nekik már amúgy is magas a glükózszintjük.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az aszpartám nevű édesítőszernek egyéb mellékhatása is lehet, talán ezért is állapították meg róla, hogy az egyik legveszélyesebb édesítőszer. Az aszpartám okozhat fejfájást, szédülést, látásvesztést, rohamokat, memóriavesztést, egyes feltételezések szerint még daganatos megbetegedéseket is. Egyes orvosok szerint az aszpartám a legveszélyesebb élelmiszer-adalékanyag, amelyet valaha emberi fogyasztásra engedélyeztek.

Egy másik kutatás szerint a mesterséges édesítőszerek okai lehetnek a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának, de még szívbetegséget is okozhatnak. Nemcsak az aszpartámról bizonyosodott be, hogy káros az egészségre, hanem a ciklamátról, a szacharinról és a szuklarózról is, amelyek nemcsak az anyagcserére, hanem az étvágyra és a bélbaktériumokra is rossz hatással vannak.

Egészséges, nem cukorbeteg és nem inzulinrezinsztens személyek számára a kisebb mennyiségben elfogyasztott cukor vagy méz nem jelent veszélyt az egészségükre nézve. Ezt is, mint mindent, mértékkel kell fogyasztani, akkor nem kell tartani annak káros hatásaitól sem.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük