Ásványvitzet emel le a boltban a polcról egy nő.

A legújabb kutatások szerint a műanyag termékekben fellelhető ftalátok krónikus betegségeket okozhatnak. A ftalátokkal összefüggésbe hozható például a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, illetve a kardiovaszkuláris megbetegedések. A ftalátok a műanyag termékekben, dobozokban, üvegekben, csomagolásokban találhatók meg, amelyeket az élelmiszeripar használ fel ételek és italok csomagolására. Korábbi tanulmányok már kimutatták a kapcsolatot az előrecsomagolt élelmiszerek, a magas ftalátszint és a krónikus betegségek kialakulása között.

A ftalátok olyan szerves vegyületek, amelyek nem képeznek erős kémiai kötéseket, és lassú, de hosszú ideig tartó párolgással szabadulnak fel, elsősorban műanyag termékekből. A ftalátok azonban nemcsak a műanyag csomagolásokban és palackokban találhatók meg, hanem egyes élelmiszerekben, ruhákban, a padlóban, a lambériában, szerszámokban, számítógép-alkatrészekben és még sok egyéb dologban is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A ftalátok a hormonrendszer egészséges működését is megzavarhatják, valamint akadályozzák a D-vitamin-szintézist, amelyek szintén elősegíthetik a krónikus betegségek kialakulását. A hormonok egyensúlya és a D-vitamin-szintézis is kulcsfontosságú ahhoz, hogy az immunrendszer megfelelően tudjon működni.

A ftalátok rombolják a szaporodási képességet és a gyermekek fejlődését is károsíthatják. Ezek a ftalátok tehát beleavatkoznak a hormonrendszerbe, így korai pubertást is okozhatnak, de a serdülő fiúk tesztoszteronszintjét is csökkenthetik, ami alacsony spermaszámhoz vezethet. Talán ez is lehet az oka, hogy modern világunkban egyre többen küzdenek termékenységi problémákkal.

A ftalátok az endokrin rendszert is károsíthatják. Rákkeltő hatását azonban nem sikerült ezidáig egyértelműen bizonyítani.

Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy a ftalátoknak kitett személyek véráramában alacsonyabb D-vitamin-szintet mértek, mint azon személyek vérében, akik nem kerültek kapcsolatba a ftalátokkal.

Hogyan kerülhető el, hogy megbetegedjünk? Nyilván messzire kerülni kellene az olyan táplálékokat és innivalókat, amelyeket műanyagba csomagoltak. Persze ez csak akkor valósítható meg, ha nem részesíti előnyben az előre feldolgozott táplálékokat, illetve a palackozott folyadékok helyett frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket fogyaszt. Olyan italokat lehet fogyasztani, amelyek üvegben vannak, hiszen az üveg nem tartalmaz olyan anyagokat, amelyek veszélyesek lennének az egészségünkre.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*