fbpx

A negatív érzelmek növelik a gyulladás szintjét

Negatív érzelmek kifejezése emojikkal.

Már mindannyian hallottunk a krónikus stressz és a gyenge fizikai egészség közötti szoros kapcsolatról. A legújabb kutatások szerint összefüggés van a negatív érzelmek és a szervezetben kialakult gyulladás között.

A negatív érzelmek egy idő után nagy terhelést rónak az immunrendszerre és számos egészségügyi probléma kockázatát képesek megnövelni.

A gyulladás a szervezeten belüli folyamat, amely egy természetes válasz a sérülésre, a betegségre vagy a fertőzésre. A gyulladás magas vagy krónikus szintje olyan betegségek magas kockázatával jár együtt, mint ízületi gyulladás, cukorbetegség vagy fibromyalgia.

A kutatók azt találták, hogy azon embereknél, akik hosszabb időn keresztül éltek át negatív érzelmeket, illetve rossz volt a hangulatuk – ami egy hosszabb időszakot ölelt át –, következetesen magasabb volt a gyulladás biomarkerszintje, mint azoknál az embereknél, akiknek nem voltak érzelmi problémáik. Ezzel szemben a pozitív érzelmek és a jobb hangulat a gyulladás csökkent szintjéhez kapcsolódik, még akkor is, ha ezeket az érzelmeket az emberek csak rövid ideig tapasztalják meg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A krónikus stressz és a negatív érzelmek más egészségügyi kockázatok is jelentenek. A negatív hangulat veszélyezteti az immunrendszert, károsíthatja a sejteket a DNS szintjén, és súlyosbíthatja a már meglévő krónikus betegségeket. A stressz is befolyásolhatja a memóriát és növelheti a betegségek kialakulásának a kockázatát. Ilyen lehet például a stroke vagy a szívinfarktus.

Nagyon fontos, hogy a stressz-szintet csökkentsük, és minél kevesebbet idegeskedjünk. Nem lehet mindig a világra, az életre, a szomszédra, a főnökre fogni a negatív érzéseket. Sok múlik azon, hogy mi miként állunk az élet nehézségeihez.

Első lépésként változtasson az étrendjén és fizikailag váljon aktívvá, mert már ez a két tényező is rendkívül sokat segíthet a helyzet megoldásában, azaz a stressz csökkentésében. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testedzés a fizikai és a lelki egészség sarokkövei.

A stresszkezelés hatékony módszerei közé tartozik a mélylégzés, a forró fürdő, a masszázs, a meditáció, azaz a nap pár perces szellemi gyakorlat.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük