Jenga játékot játszik két idős ember, ápolójuk figyeli őket.

Az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek is szükségük van szórakozásra, azonban sok esetben ezek a betegek már nem találnak örömet a régi kedvtelésekben. Azonban kitalálhatunk új szabadidős tevékenységeket, amelyekkel nemcsak kellemesen, de hasznosan is eltelhet az idő. Ezek a tevékenységek demens személyeknél csökkenthetik a szorongást, javíthatják a viselkedést és növelhetik az életminőséget is. Fontos, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő beteget is bevonjuk a házimunkába vagy olyan tevékenységekbe, amelyben örömét leli. Hiszen így nem csak hasznosnak érezheti magát, de még az állapotromlást is lelassíthatjuk.

Az egyik nagyon mókás feladat, hogy színes csipeszeket vásárolunk és megkérjük a beteg rokonunkat, hogy ezúttal ő teregessen ki. Kérjük meg, hogy mindig a ruha színével megegyező csipesszel teregesse ki az adott ruhát, így fejleszthetjük vagy szinten tarthatjuk a memóriáját, már ami a színeket illeti.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kérjük meg idős hozzátartozónkat, hogy a levágott virágcsokrot rendezze el a vázákban. Ez egy élvezetes tevékenység lehet egy idős ember számára, főleg, ha mindig is szerette a virágokat és a kertészkedést.

Készítsenek együtt szódabikarbóna alapanyagú díszeket. Ezeket lehet természetes anyagokkal színezni, majd süteményszaggatóval kiszaggatni. A díszek készítése közben is lehet kérdezgetni a beteget a színekről és érdeklődjünk kedvesen, hogy felismeri-e az adott formákat. Ez nemcsak hasznos, de rendkívül szórakoztató tevékenység is.

Készítsenek memóriajátékot. Készítsenek kis plasztikkártyákat, amelyeken olyan dolgok szerepelnek, amelyet az Alzheimer-kórban szenvedő beteg régebben nagyon szeretett. Például állatok képeit vagy virágokat. Minden kártyából legyen két-két egyforma darab is. Amikor elkészültek, keverjék össze a kártyalapokat, majd fektessék azokat egymás mellé az asztalra lefordítva. A játék lényege, hogy meg kell a párokat találni. Először fordítsanak fel egy kártyát, majd egy másikat, ha nem egyeznek, akkor lefordítva vissza kell azokat tenni az asztalra. Ha sikerült összeillő párt találni, akkor azt a nyertes maga mellé teheti. A végén az a személy nyer, aki a legtöbb párt begyűjtötte. Ez a játék is nagyon jót tesz az agy működésének és még a hangulatot is vidámmá teszi.

A játéküzletekben lehet kapni mágneses táblát színes betűkkel. Ezekből a betűkből aztán szavakat is ki lehet rakni, ez is remekül fejleszti a memóriát. Megkérhetjük idős családtagunkat, hogy a betűk segítségével képezzen szavakat, de az aznapi feladatokat is kirakathatjuk vele, mivel ez is fejleszti a gondolkodását, és közben még jól is mulathatnak együtt.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*