fbpx

Szívbarát táplálékok cukorbetegeknek – zöld leveles zöldségek, olívaolaj, fahéj, halak

Faasztalon egy köteg fahéjrúd, kis üvegben őrölt fahéj kiskanállal.

A cukorbetegség egy komoly krónikus betegség. Nem elég azonban csak az orvos által előírt terápiát alkalmazni, hanem nagyon lényeges, hogy a szövődményeket elkerüljük, mert hiszen a cukorbeteg személyeknek több szövődménnyel is szembe kell nézniük. Többek között ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, amelyeket megelőzhetjük, amennyiben szívbarát ételeket fogyasztunk. Mutatjuk is, hogy melyek ezek.

Mit is jelent az, hogy szívbarát táplálék? Ezek a táplálékok segítenek csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának kockázatait, valamint csökkentik a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást, a trigliceridszintet és a magas vércukorszintet. Emellett a szívbarát táplálékok nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat is. Az antioxidánsoknak kulcsszerepük van a gyulladás és az oxidatív stressz csökkentésében, amelyek szintén hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

A szívegészséges táplálékok sorát gyarapítják az alacsony nátriumtartalmú, az alacsony koleszterintartalmú, a magas rosttartalmú, az alacsony telítettzsír-tartalmú ételek, amelyek nem tartalmaznak transzzsírt, ellenben nagy mennyiségben megtalálhatók bennük az antioxidánsok, a vitaminok és ásványi anyagok.

Ebbe a csoportba sorolhatjuk a zöld leveles zöldségeket, mint például a káposztát, a salátát, a kelkáposztát és a spenótot. Ezek a zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak A-vitamint, K-vitamint, E-vitamint, C- vitamint és magnéziumot, amelyek nagyon jót tesznek a szív- és érrendszer egészségének.

Az omega-3 zsírsavakban bővelkedő halak is kedvező hatásúak a szív egészségére. Például a lazac, a makréla, a szardínia, a tonhal és a pisztráng tartalmaz sok ilyen zsírsavat. Az omega-3 zsírsavak oly módon segítik a szív egészségét, hogy csökkentik a magas trigliceridszintet.

A transzzsírokat helyettesíthetjük olívaolajjal, amely egy nagyon egészséges olaj, és rendkívül jó hatással van a szív egészségére. Az olívaolajnak kiemelkedő az antioxidáns-tartalma, emellett csökkenti a gyulladást és azokat a szívvel és érrendszerrel kapcsolatos szövődményeket, amelyek a cukorbeteg személyeket érinthetik.

A zöldségek jelentős része szintén beépíthető a szívbarát étrendbe, hiszen magas a rosttartalmuk, rengeteg vitamint tartalmaznak, ellenben alacsony a kalória-, a szénhidrát- és a koleszterintartalmuk.

A gyógynövényekkel és fűszerekkel csökkenthetjük a nátriumbevitelt. Fűszerek közül pedig beépíthetjük az étrendünkbe a fahéjat, mivel növeli az inzulinérzékenységet és csökkenti a magas vércukorszintet.

1 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük