fbpx

A diétás italokban található édesítőszerek megsemmisíthetik az agyi funkciókat?

Zero Cola jégbe hűtve.

Sokan fogyasztanak manapság úgynevezett diétás italokat, amelyek tele vannak édesítőszerekkel. Ezek az emberek azt gondolják, hogy ezek az italok egészségesek, és még a fogyásukat is elősegíthetik – pedig éppen ellenkezőleg. A diétás italokban olyan édesítőszerek lelhetők fel, amelyek kifejezetten károsak az egészségre nézve.

Az ok egyszerű: a kutatások azt mutatják, hogy például az egyik édesítőszer, az aszpartám az agyban oxidatív stresszt okoz, ami a gyulladással, a felgyorsult öregedéssel és a krónikus betegségekkel kapcsolatos veszélyes sejtkárosodás.

A kutatások szerint a mesterséges édesítőszerek fogyasztása növeli az agyi problémák kockázatát. Egy kutatásba patkányokat vontak be, akiknek aszpartámot adtak kiegészítésként. A kutatók lejegyezték, hogy a patkányokban csökkent a szerotonin, a GABA és a dopamin agyi neurotranszmitterek szintje. Ezen túlmenően a patkányokban magasabb volt a stresszhormonok szintje és az acetil-kolin, valamint az agy antioxidáns aktivitásának alacsonyabb szintje volt mérhető.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Adataik alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az aszpartám fogyasztása megzavarja a normális neurokémiai funkciót és oxidatív károsodást okoz az agysejtekben. Az aszpartám nemcsak üdítőitalokban található, hanem benne lehet olyan diétás termékekben, mint csokoládé, joghurt, gyümölcslé vagy dzsem.

Az aszpartámról sok egyéb negatívum is bebizonyosodott. Mégpedig az, hogy kiemelkedő szerepe lehet a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásában.

Egy másik tanulmányban arról számoltak be, hogy az aszpartámot tartalmazó termékek rendszeres fogyasztása lehet, hogy okoz némi testsúlycsökkenést, azonban az aszpartám rossz hatással van a jó bélbaktériumokra és ez magasabb vércukorszintet és megnövekedett inzulinrezisztenciát okozhat.

Az aszpartám a fent leírt negatív hatásai miatt még ezerszer édesebb is, mint a cukor. Ami köztudott, hogy már csak azért sem szerencsés dolog, mert így még inkább fokozza az édesség utáni vágyat.

Két másik édesítőszerrel – ciklamát és szacharin – kapcsolatban pedig több kutatás alapján az bizonyosodott be, hogy közük lehet a rákos megbetegedések kialakulásához.

Fontos tehát, hogy elkerülje a mesterséges édesítőszerekkel ízesített élelmiszereket és helyette más, természetes és egészséges alternatívát válasszon.

 1. Kondor Dezsőné

  A cukorbetegnek szabad inni a “zéró cukor” jelzésű innivalókat? Kérem szíveskedjen értesíteni.

  Köszönettel Kondor Dezsőné.

  1. Miért akarná tetézni meglévő egészségi problémáit? A cikk pont arról szól, mennyire egészségtelenek ezek az italok…

 2. Seres Miklosne

  Augmentin gyerekgyógyszerben is aszpartam van. Gyilkos gyógyszerészek. Hogy van lelkiismeretük? Vagy nincs is.

 3. Sárkány Jenő Péter

  Nemzetközileg elfogadott szerek és nem gyógy-szerek!
  Sokkal jobb a diétázóknak, mert a cukormentes életmód nem káros.
  Az édesítőszerekről szóló rémhír csak akkor igaz, ha nincs elég antioxidáns a szervezetben, mert aki elegendő antioxidánst fogyaszt polifenolok és C, E-vitaminok formájában az védve van és immunrendszere is ad védettséget a szabad-gyökökkel szemben. A diétás italokat készítők is tudják ellensúlyozni a feltételezett káros hatásokat az egészséges életmód érdekében. Megint egy állatkísérletben történt túladagolás eredményével riogatnak! Újabb kutatások azt igazolják, hogy a tanninokat, növényi színanyagokat, polifenolokat tartalmazó élelmiszereink védettséget biztosítanak a szervezetünknek. Ezért naponta fogyasztom nagyon jól felszívódó szőlőmag-mikroőrleményt a viniseerat, ami fantasztikusan bejött.
  (borász, élelmiszermérnök)

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük