Uborkák egy kisebb fonott kosárban.

Egy közelmúltban közzétett tanulmányban arról számoltak be, hogy az olyan komoly betegséget, mint az Alzheimer-kór, pontosabban a betegségekkel járó memóriavesztést meg lehet előzni, ha megfelelően táplálkozunk. A kutatók az uborka pozitív hatásaira mutattak rá. Az öregedési folyamat része lehet a memóriavesztés, azonban ha elegendő tápanyagot viszünk be a szervezetünkbe, akkor ez a betegség is elkerülhetővé válik.

A fisetin nevű vegyület számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható, de különösen az eper és az uborka tartalmaz belőle sokat. Ez a flavonoid elég hatékonynak bizonyult az egerek memóriavesztésének megállításában, és ez reményt jelenthet az emberek számára is. A fisetinről bebizonyosodott, hogy javítani képes a memóriát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A fisetin úgy működik, hogy bekapcsol egy sejtvonalat, amely az emlékek memóriájának az agyban történő lekérdezéséhez kapcsolódik. A kutatók felfedezték, hogy a fisetin segít az idegsejtek neuronjait megóvni az idő előtti öregedéstől és a vele járó hatásoktól. A tudósok úgy vélték, hogy ez a hatásos vegyület gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással van az agysejtekre.

Az uborka, az eper és más, fisetint tartalmazó zöldségek és gyümölcsök számos egészségügyi előnnyel bírnak. Többek között az agyműködés és a memória javítását célozzák, amely hatások nagyon előnyösek lehetnek az Alzheimer-kórral küszködő betegek számára.

Amellett, hogy az uborkában lévő fitesin javítja a memóriát és potenciális védelmet nyújt az Alzheimer-kór ellen, az uborkának számos további táplálkozási és egészségügyi előnye is ismeretes. Az uborka csak kevés kalóriát tartalmaz. Egy csésze uborkában mindössze 16 kalória van. Az uborka remek segítséget nyújt a hidratációban, hiszen nagy százalékban tartalmaz vizet. A fitesin mellett flavonoidokban, triterpénekben és lignánokban is gazdag, amelyek gyulladáscsökkentő, antioxidáns és rákmegelőző előnyökkel is rendelkeznek. Az uborka héja és a zöldségben lévő magok béta-karotinban is gazdagok, amely a szem egészségét képesek biztosítani. Az uborkamagok kalciumban gazdagok, maga a zöldség pedig kiváló rostforrás. Van még benne C-vitamin, de káliumban, mangánban és magnéziuban is gazdag.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*