Fagyöngy – a vérnyomás szabályozására és értágításra

A fagyöngy egy nagyszerű gyógynövény, amelynek gyógyító tulajdonságait már az egyiptomiak, görögök, rómaiak és kelták idejében is ismerték. Különösen a középkorban tekintették a fagyöngyöt valóságos csodanövénynek. Élősködő növényként – ebben az esetben „félparazitának” is nevezik – nő a fagyöngy különböző fákon és cserjéken, és ezektől kapja mind a tápanyagokat, mind az élethez szükséges vizet. Ez a nagyon eredeti növény tehát nem a talajban gyökerezik, hanem a fák ágain, ahol a magoknak napfényre van szükségük ahhoz, hogy kicsírázzanak. Ezen kívül a kifejlett növény képes sötétben klorofillt termelni.

Az ezoterikusok körében a fagyöngy a mai napig varázsnövénynek számít, számos történet, mítosz és pletyka kering körülötte. Például azt állítják, hogy a fagyöngyöt kizárólag teliholdnál, arany sarlóval szabad szedni. Ha szedés közben a növény a földre esik, már nem lehet alkalmazni, mert így elveszti mágikus hatását. Természetesen a legtöbb ember nem hisz ma már ezekben a tradicionális történetekben.

Vitathatatlan azonban, legalábbis a természetgyógyászatban és az alternatív gyógyászatban, hogy a fagyöngy hatékony szer lehet magas vérnyomás ellen. Különböző daganatfajták elleni terápiában is gyakran alkalmazták a múltban, és részben jelentős sikereket értek el vele. Ma elsősorban a fagyöngytea ismert, amelyet szívproblémáknál, érelmeszesedésnél vagy magas vérnyomásnál fogyaszthatunk. Ismert továbbá, hogy a fagyöngy alacsony vérnyomásnál is bevethető. A vérnyomás szabályozása tehát mindkét irányban adott, ami csak első pillantásra eredményez ellentmondást. Az alternatív gyógyászok megemlítik ezzel kapcsolatban, hogy a fagyöngy kiegyenlítő hatása a vérnyomás tekintetében már mindkét irányban megfelelően bizonyított.

Az agyi és a szívkoszorúerek szűkülete (meszesedése) okozta keringési zavarok is pozitívan befolyásolhatók fagyönggyel, az agyvérzéses betegeknél pedig megelőzhetők vele az újabb rohamok. Ehhez azonban hosszú ideig tartó alkalmazás szükséges. A fagyöngy vértisztító hatással is rendelkezik. Minden szív- és keringési problémánál nélkülözhetetlen segítő.

A kiegyensúlyozott és szabályozott emésztésért is nagyon ajánlott a fagyöngytartalmú készítmények szedése. Ezzel kapcsolatban is főleg a fagyöngytea ismert. Mivel a növény enyhén mérgező, mindenképp figyelni kell arra, hogy a fagyöngytea mindig hideg kivonatként kerüljön felhasználásra. Ez egyébként a hatékonyságnak is használ, mivel a fagyöngy egyes összetevői melegítésre elpusztulnának.

Az említett tea nemcsak belső felhasználásra alkalmas, hanem fürdők vagy borogatások formájában külsőleg a bőrre is alkalmazható. Ebben az esetben visszerek és mindenféle bőrirritációk ellen hat. Szénanátha ellen kis cseppekben fel is szippanthatjuk a fagyöngyteát. A borogatások többnyire krónikus, illetve idegi eredetű fájdalmak enyhítésére kerülnek alkalmazásra. Az artrózisban megbetegedett embereknél is nagyon jó hatást lehetett elérni ezekkel a fagyöngykivonatot tartalmazó borogatásokkal.

A levelek kolint, acetilkolint és szaponinokat tartalmaznak. A bogyók nagyon mérgezők, ezért nem szabad felhasználni őket. A leveleket és a kis szárakat (amelyeket a szárításhoz apróra vágnak) október elejétől december közepéig, illetve március és április hónapokban gyűjthetjük. A többi hónapban a fagyöngynek nincs gyógyereje. A legnagyobb gyógyhatással az a fagyöngy rendelkezik, amely nyárfákon és tölgyeken, illetve gyümölcsfákon nő. Tavasszal a fagyöngynek nincs bogyója, amely megkönnyíti a gyűjtését. Egy púpozott evőkanál fagyöngyöt negyed liter vízben hagyjunk állni éjszakára, reggel enyhén melegítsük meg és szűrjük le.

Érszűkület, érelmeszesedés ellen a fagyöngy egy nagyon jó szer. Alig lép fel agyvérzés, ha előtte rendszeresen fagyöngyteát iszunk. Forduljunk ehhez a segítőhöz a természet patikájából, hogy erősítsük és a lehető legtovább megőrizzük egészségünket.