fbpx

A fület érintő betegségek és problémák

Szögesdrót hálózza át a fület, komoly fülbetegségre utalva.

A fül a hallószervünk, nélküle nem élhetnénk teljes életet. A belső fül a térérzékelés és az egyensúlyozás szerve is. A fület is érinthetik különféle betegségek, de a fület érő egyéb behatások is okozhatják annak fájdalmát. Ezek a következők lehetnek: fülzsír miatti elzáródás, állandó zajártalom, nátha és influenza, búvárkodás vagy repülőút alatt kialakult nyomás, amely sérülést okoz a fülben, bakteriális fertőzés, vagy a fület érintő allergia, fog- vagy fogínyfertőzés.

Amennyiben a fül valamilyen fertőzés miatt kezd el fájni, akkor mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni. Az orvos gennymintát vesz, amelyet aztán a laborban megvizsgálnak. Amennyiben krónikus fertőzéséről van szó, akkor a fület át kell öblíteni, de többnyire a gyógyszeres kezelés, a fülcseppek használata és a fül szakszerű kitisztítása elejét veszi a további állapotromlásnak.

A fülcsengés is gyakori probléma szokott lenni, amikor is az illető folyamatosan vagy kisebb-nagyobb megszakításokkal sípoló, zümmögő és csengő hangot hall vagy az egyik, vagy mindkét fülében. Azok az emberek, akiknél állandósul a fülcsengés, életminőség-romlásról számolnak be, hiszen ez nemcsak munka közben zavarhatja őket, hanem az életvitelükben is. A fülcsengés kialakulhat fejfájás, zajártalom vagy fertőzés miatt, de egyes gyógyszerek túladagolása és a fülöblítés is kiválthatja. Az előidéző okok között szerepel a belső fül súlyos szédüléssel járó betegsége és nyaki problémák is. Az esetek nagy részében a probléma magától megoldódik, másoknál enyhülnek a panaszok, megint másoknál súlyosbodás következhet be.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben gyakran vannak fülproblémái, néhány óvintézkedésre lehet szüksége, hogy a betegség ne lángoljon fel újra és újra. Legyen családon belül is saját törülközője. Ha rendszeresen jár úszni vagy szeret búvárkodni, gondoskodjon hallószervei megfelelő védelméről. Ne tartózkodjon hosszú ideig zajos helyeken. Amennyiben a munkája nagy zajártalommal jár, akkor is gondoskodjon fülei védelméről, használjon füldugót vagy fülvédőt. Amennyiben valaki állandóan olyan környezetben él és dolgozik, ahol magas a zajszint, akár teljes hallóképtelenné is válhat.

Amennyiben valamilyen tárgy vagy esetleg apró bogár kerül a fülébe, ne használjon fültisztító pálcikát, mert az még beljebb tolja az oda nem illő tárgyat vagy bogarat. Otthoni praktikákkal sem érdemes próbálkozni, inkább haladéktalanul keressen fel egy szakorvost.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük