Különböző agyi átvitelek ábrázolása egy sematikus rajzon.

Az emberek 50 százaléka szenved valamilyen mentális betegségben élete során. A nem megfelelő táplálkozás nagyban befolyásolja a mentális egészségünket, ami a viselkedésünkre is jelentősen kihat.

A neurotranszmitterek kulcsfontosságú hírvivők az agyban és óriási hatást gyakorolnak a viselkedésre, vagyis ezek nem megfelelő működése viselkedési zavart generálhat. Sajnos az orvosok nem fordítanak kiemelt figyelmet a táplálékok fontosságára, hanem gyógyszereket írnak fel a mentális betegségben szenvedőknek, hogy normalizálják a neurotranszmitterek, például a szerotonin, a noradrenalin és a dopamin aktivitását.

A neurotranszmitterek a szervezetben aminosavakból, vitaminokból, ásványi anyagokból és egyéb természetes biokémiai anyagokból keletkeznek. De ahogyan az emberek is sajátságos genetikai tényezőkkel bírnak, amelyek befolyásolják a személyiséget és a viselkedést, úgy a táplálékok is nagyban befolyásolják, hogy ezek a neurotranszmitterek hogyan és miként viselkednek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egyszerűen fogalmazva, a tápanyag-egyensúlytalanságok megváltoztathatják a neurotranszmitterek agyi szintjét és befolyásolhatják a viselkedést és a hangulatot. Az egyénre szabott, tápanyagalapú terápia a neurotranszmitterek természetes vegyi anyagokkal való aktivitásának szabályozásával kezelheti a pszichés rendellenességeket. A táplálékalapú terápia egyes egyesetekben akár helyettesítheti is a pszichiátriai gyógyszereket.

A mentális betegségek közé tartozik a szorongás és a depresszió, amely betegségek túlzott aktivitást váltanak ki a dopamin, a noradrenalin és a szerotonin receptorokon. Azoknál az embereknél, akik szorongással vagy depresszióval küzdenek, gyakran folsav- és B-vitamin-hiányt állapítanak meg. A megfelelő tápanyagbevitel megoldhatja a problémát a neurotranszmitter receptorokon végzett aktivitás normalizálásával.

A tápanyagok nem megfelelő felszívódása nemcsak mentális problémákat, hanem candida fertőzést is okozhat. Egyes feltételezések szerint az autista személyek kilencven százaléka valamilyen tápanyag-felszívódási zavarban szenved. A jó kezelési terv tartalmazhat probiotikumokat, enzimeket és speciális étrendi javaslatokat.

Tehát a táplálkozásnak kiemelt szerepe van abban, hogy megelőzzük a mentális betegségeket. Érdemes olyan táplálékokat fogyasztani, amelyek stimulálják az agyat. A dopamintermelést elősegíti, ha rendszeresen fogyasztunk szárnyas ételeket, búzacsírát, szóját, ricotta sajtot és diót. A szerotonintermelést pedig az avokádó, a túró, a tojás, a búzacsíra és a csokoládé fogyasztásával segíthetjük elő.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*