Szerteágazó erek a véráramban.

A perifériás érbetegségnek két típusa létezik: a funkcionális és a szerves. A funkcionális az a típus, amely nem okoz fizikai károsodást az erek szerkezetében, azonban okozhat fájdalmat és görcsöket, jelezve, hogy probléma van az erek működésében. A szerves perifériás érbetegség akkor fordul elő, ha ténylegesen megváltozik az erek szerkezete, például megsérül vagy begyullad valami miatt.

A perifériás artériás betegség nem más, mint amikor a zsírmolekulák beépülnek az erekbe, ezzel gátolva a hatékony véráramlást, ami perifériás artériás betegséget okoz. Ez egy specifikus plakk-képződő állapot, amelyet ateroszklerózisnak neveznek.

A perifériás érbetegség gyakran okozza az erek szűkülését. Leggyakrabban a karok, a lábak és olyan belső szervek érintettek, mint a vesék. Például a lábakban jelentkező érszűkület fájdalmat okozhat mozgás alatt és után, mivel a láb nem jut elegendő vérhez. A perifériás érbetegség azért is nagyon veszélyes, mivel ez megnöveli a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a szívroham kialakulásának a kockázatát.

Akinek valamilyen perifériás érbetegsége van, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, hogy az alább leírt természetes gyógymód kiegészítőket alkalmazhatja-e. Amennyiben még nem súlyos, előrehaladott az állapota, csupán a rizikófaktorok nagyok, akkor hagyjon fel minden káros szenvedéllyel és alkalmazza, fogadja meg az alábbi tanácsokat.

Naponta mozogjon legalább fél órát. Ez lehet valamilyen, a lábat nem túlzottan igénybe vevő sport, például kerékpározás, séta vagy úszás.

Térjen át az egészséges étrendre, csak kevés telített zsírban gazdag ételt fogyasszon. Ha más betegsége is van, és valamilyen diétát kell követnie, szintén beszéljen a kezelőorvosával, hogy milyen diétát javasol.

Ha cukorbetegségben szenved vagy magas a koleszterinszintje, illetve a vérnyomása, szintén egyeztessen a kezelőorvosával, hogyan és milyen módon javíthat az állapotán. Hiszen ezek mind-mind lelassítják a perifériás betegség progresszióját.

Egyes gyógyszerek szűkíthetik az ereket és csökkenthetik a véráramlást. Ha valamilyen új gyógyszert kap, mindenképpen olvassa el a betegtájékoztatót.

Ügyeljen a lábaira és a körmeire. Kenje a bőrét megfelelő ápoló krémmel, ne hagyja, hogy a bőre kiszáradjon, kirepedezzen. A körömgombát is kezelni szükséges.

Kerülje a hideget! A hideg összehúzza az ereket és a tüneteket rosszabbá teheti. Ha kint tartózkodik, öltözzön fel melegen.

Az L-arginin kiegészítő is nagyon hasznos, hiszen segíthet a szöveti funkciók javításában.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*