fbpx

Mit tesz velünk a hideg?

Fiatal lány télen havas erdőben forró teát iszik.

Meglehetősen nehezen állunk csak át a hideg időjárásra. A legtöbb ember szereti a napsütést, a kellemes időt, és sokan nem vágynak a hidegre, az esőre, a fagyos napokra. Nemcsak azért, mert ez rányomja a bélyegét a hangulatunkra, hanem azért is, mert sok mindent kivált a szervezetünkben. Cikkünkben mutatunk néhányat közülük.

Mindenki tapasztalta már, hogy amikor hideg van és fázik, akkor kellemetlenül érzi magát, és elkezd vacogni, reszketni. De mi is történik ilyenkor velünk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amikor fázunk és didergünk, komoly reakció zajlik a szervezetünkben. Reszketünk, és azt érezzük, hogy majd’ megfagyunk, de ennek konkrét oka és célja van. Leginkább az, hogy ne hűljön ki a testünk és fel tudjon melegedni. Az agyunk ilyenkor azt közvetíti a hipotalamusznak, hogy történjen meg az izmok és az erek összehúzódása, hogy ennek köszönhetően kicsit felmelegedhessünk.

A hideg és az alkohol egymás ellenségei. Amikor fázunk, és azért iszunk alkoholt, hogy ezen enyhítsünk, akkor valójában nem teszünk túl jót magunkkal. Lehet, hogy átmenetileg javul a hőérzetünk, hiszen a szeszes italoknak van egy olyan hatása, hogy kitágítja a perifériás ereket. Ha azonban még több alkoholt fogyasztunk, akkor kimelegszünk ugyan, de ez valójában csak téves reakciója a testnek, ami akár kihűléshez is vezethet.

Biztos mindenki észrevette, hogy ha hidegebb az idő, akkor gyakrabban kell menni a mosdóba. Ez még akkor is így van, ha indulás előtt elvégeztük a dolgunkat, de ahogy beszállunk az autóba, ismét vizelési ingerünk támad. Ennek is az érösszehúzódás az oka, amely a hideg miatt következik be.

Télen jólesik hosszan állni a zuhany alatt vagy egy forró fürdőt venni. Nemcsak ellazulunk a forró víztől, de jobban is érezzük magunkat. Mégis ahogy kiszállunk a kádból, egyből remegni kezdünk, fázunk, pedig átmelegedtünk. Miért van ez így? A nedves bőr miatt hőt veszít a testünk, és amikor elkezdünk remegni, akkor ezzel próbálja a szervezetünk növelni a saját belső hőmérsékletét.

 

  1. Üdv!Az én példámból kiindulva,10éve dolgozom -20C°hőmérsékleten.Folyamatos lábfázás és mosdóba járás.Okozhat ez komolyabb egészségügyi problémát?Mostanában feltűnően rossz a közérzetem,gyengeség,olykor szédülök.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük