Rózsaszín blúzban lévő hölgy egy bazsarózsát tart a kezében.

A nők többnyire a negyvenes évek elején tapasztalják meg a perimenopauzát és az ötvenes éveik közepén a menopauzát. Ilyenkor a petefészek már kevesebb hormont termel és a menopauza egyik gyakori tünete, a hőhullám is megjelenhet. Ebben az időszakban a menstruációs ciklus is szabálytalanná válhat.

A menopauza eljövetelének időpontja genetikailag is meghatározott lehet. Más dolgok, mint például a dohányzás, a toxinok és a kemoterápia, szintén hatással lehetnek a hormontermelésre, amelyek korai menopauzát is okozhatnak.

Az a legjobb, ha a nő érzelmileg és fizikailag is felkészül a változókorra. Ha tudja, hogy mire számíthat, az átmenet is sokkal könnyebb lesz.

Sok nő úgy gondolja, hogy a menopauza eljövetelével nem kell többé a PMS tüneteivel számolnia, pedig ez egyáltalán nincs így. A legjobb, amit tehet, hogy beszél a családtagjaival, hogy milyen tünetei vannak ilyenkor, és így ők is segíthetnek megbirkózni ezekkel a – sok esetben kellemetlen – szimptómákkal.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A fogamzásgátlással mindaddig foglalkozni kell, míg nem marad ki egy teljes évig a menstruációja. A szabálytalan ciklus nem jelenti azt, hogy nem eshet teherbe.

A legtöbb nő leginkább a hőhullámoktól szenved a menopauza időszakában. Ez nem más jelent, mint kipirult és vörös arcot és erőteljes izzadást, amely akár az éjszaka kellős közepén is jelentkezhet. Egyes nőknél a pulzusszám is megemelkedik és ezt hideg verejtékezés is kíséri. Mi fokozhatja a hőhullámok megjelenését? Az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a túlzott koffeinbevitel, a stressz és a szűk ruházat viselése. A hőhullámok gyakoriságát segíti még elő, ha túl sokszor fogyaszt fűszeres ételt. A legjobb, amit tehet, hogy naplót vezet, hogy milyen ételek, italok és tevékenységek váltják ki Önnél a hőhullámokat és ezeket elkerüli.

A hormonváltozások a súlygyarapodáshoz is hozzájárulhatnak. A többletsúly megnöveli a cukorbetegség, a szívbetegség és más betegségek kialakulásának a kockázatát, így a legjobb, amit tehet, hogy ügyel az étkezésére és rendszeresen mozog. A testmozgás és az egészséges táplálkozás az egyik legjobb módszer a hőhullámok ellen.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*