Kristálycukor fakanálon, az asztalra szórva és kockacukor formájában is egymás mellett.

A pikkelysömörrel küzdő személyek nagyon kellemetlennek érzik a betegségüket és emiatt sokszor kerülik az emberek társaságát. Az orvosok gyakran orális és helyi kezelést alkalmaznak, azonban ez nem mindig elég. A betegség bizonyos időközönként ilyenkor is fellángolhat, de bizonyos életmódbeli változások sokat segíthetnek a tünetek enyhítésében és megszüntetésében. A stressz és a hideg időjárás fokozhatja a tüneteket, de egyes élelmiszerek is felerősíthetik a szimptómákat.

A kutatók a súlygyarapodás és a pikkelysömör között szoros összefüggést véltek felfedezni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az édes, cukros ételeket kiiktassa az étrendjéből, vagy legalábbis csökkentse ezeknek a táplálékoknak a fogyasztását. A zsírsejtekből kiválasztódó molekulák ugyanis felerősítik ennek a betegségnek a tüneteit.

A gyulladás egy üzemanyag a pikkelysömör számára, így jól teszi, ha kiiktatja a gyulladáskeltő táplálékokat az étrendjéből. Ilyen például a vörös húsok vagy a telített zsírban gazdag ételek. Helyette növelje a hal, a lenmag és a diófélék fogyasztását, amelyek gyulladáscsökkentő omega-3-zsírsavakban gazdagok.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gluténtartalmú élelmiszerek is okozhatják ennek a betegségnek a rosszabbodását, így a fehér lisztből készült kenyerek, péksütemények és tészták helyett a teljes kiőrlésű lisztből készülteket részesítse előnyben.

A feldolgozott élelmiszerek nem tesznek jót az egészségünknek. A pikkelysömör tüneteit is felerősíthetik. A mikrohullámú sütő pedig egyes kutatások szerint gyulladást generálhat a szervezetünkben, ami táptalajt nyújt a pikkelysömörnek. Ha van ideje, főzzön saját magának és kerülje el a mikrohullámú sütő használatát.

Egyes kutatások arra világítottak rá, hogy bizonyos zöldségek, mint például a padlizsán, a paradicsom, a burgonya és a paprika szintén gyulladást generálhatnak az emberi szervezetben, amely szintén nem tesz jót a meglévő betegségnek. Ha azt gondolja, hogy Önnek is a szervezetében kialakuló gyulladás az oka a betegsége újbóli fellángolásának, akkor próbálja meg a gyulladáskeltő táplálékokat kiiktatni az étrendjéből.

Lehet, hogy kedveli a fagylaltot és a jégkrémet, de ezek is okai lehetnek a tünetei erősödésnek. A legjobb, amit tehet, hogy egészségesen táplálkozik, hiszen a kutatások is azt igazolják, hogy egészséges táplálkozással nagyon sokat tehetünk a betegségek tüneteinek enyhítésében, egyes esetekben azok megszüntetésében.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*