fbpx

Ásványi anyagok – mire figyeljünk?

Kis fatálban tart csicseriborsót egy női kéz.

Egy élelmiszer, amely sok ásványi anyagot tartalmaz, egészségesnek hangzik. Figyelni kell azonban az ételek kalóriatartalmára és arra is, hogy az ásványi anyagok jól hasznosíthatók-e a szervezet számára.

Gyakran a kalóriában gazdag vagy kevésbé értékes élelmiszereket azzal a kijelentéssel hirdetik, hogy bizonyos ásványi anyagból nagy mennyiséget tartalmaznak. Elsősorban a gyerekeknek szánt termékeket reklámozzák sokszor a magas tápanyagtartalmukkal, pl. a kalciummal. A valóságban azonban gyakran cukorban gazdag kalóriabombákról van szó.

Vegyük figyelembe az élelmiszer kalóriatartalmát!

Nem csak az az érdekes, hogy egy élelmiszer milyen sok ásványi anyagot tartalmaz, a kalóriamennyiségre is figyelni kell. Egy példa: 100 gramm kesudió 270 mg magnéziumot tartalmaz, de 572 kilokalóriát is. Aki ugyanezt a magnéziummennyiséget csicseriborsó formájában veszi magához, bár 70 grammal többet kell ennie, de mintegy 100 kilokalóriával kevesebbet visz be a szervezetébe. Ezen felül egy zöldségleves, amely 170 gramm csicseriborsót tartalmaz, egy laktató étkezést jelent – a többnyire nassolásként rágcsált kesudióval ellentétben.

Nem minden növényi eredetű ásványi anyagot képes a szervezet hasznosítani

Az olyan nyomelemek, mint a vas és a cink, nem csak a húsban és a halban találhatók meg, a növényi élelmiszerek is nagyobb mennyiségeket tartalmaznak belőlük. Mindenesetre ezek a növényi forrásból származó ásványi anyagok gyakran rosszabbul hasznosíthatók. Például a spenót lényegesen több vasat tartalmaz, mint a hús. Bár nem 20-szor annyit, ahogy a múlt évszázad elején egy hibás publikáció állította, de olyan sokat, hogy a zöld leveles zöldség első pillantásra jó vasforrásnak tűnhet. Sajnos azonban a spenót ugyancsak nagy mennyiséget tartalmaz oxálsavból, amely megköti a vasat a bélben, így a szervezet azt nem képes hasznosítani. Más növények is olyan formában tartalmazzák a vasat, amely kevésbé jól hasznosítható. Bár a vegetáriánusoknak nem kell szükségszerűen vérszegénységtől félniük, de étrendjüket nagyon tudatosan kell összeállítaniuk és ésszerűen kombinálniuk, hogy megakadályozzák a hiányállapotokat.

Arra is figyeljünk, az ételhez mit iszunk

A vörösborban, a kávéban, a fekete teában és a gabonákban lévő fitinsav hátrányosan befolyásolja az ásványianyag-felszívódást. A C-vitamin ellenben elősegíti a vas felszívódását. Igyunk tehát egy pohár narancslét a rakott zöldséghez, vagy kombináljuk a vasban gazdag növényi táplálékot, pl. cukkinit és kölest olyan zöldséggel, amely sok C-vitamint tartalmaz, pl. paprikával vagy édesköménnyel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mikor léphet fel hiány?

  • Terhesség alatt a fokozott vasszükséglet miatt olykor vérszegénység alakulhat ki.
  • A cukorbetegek a rosszul beállított anyagcseréjük miatt sok ásványi anyagot veszítenek, pl. magnéziumot. Ráadásul a magnéziumhiány nehezíti a cukorbetegség beállítását.
  • Az időseknek, akik egyoldalúan táplálkoznak, vagy rágási problémák miatt kevés zöldséget esznek, célszerű lehet étrend-kiegészítőkkel pótolni az ásványi anyagokat.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.