fbpx

Praktikák a jobb alvásért

Egy fürdőkádban fiatal hölgy ülve virágos illóolajos fürdőt vesz.

Nincs is annál rosszabb, amikor fáradtak vagyunk, mégsem jön álom a szemünkre. Forgolódunk az ágyban, kijárkálunk a mosdóba, majd iszunk még egy pohár vizet, megpróbálunk aludni, de nem megy. Előveszünk egy könyvet, majd ismét felkelünk. És az éjszaka fele már el is telt. Nem szükséges, hogy így múljanak el azok az értékes órák, melyeknek pihenéssel kellene eltelnie, hiszen sok módszer van, ami segíthet az álmatlanság leküzdésében.

Mi most négy ilyen módszert mutatunk be. Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy számára melyik módszer a megfelelő, és minél hamarabb orvosolni kel a problémát, mert az álmatlanság súlyos betegségeket is okozhat, hiszen az agynak és a testnek is szüksége van az éjszakai pihenésre, regenerációra. A kevés alvás még elhízáshoz is vezethet, ami szintén sok betegség előidézője lehet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ahhoz, hogy könnyen elaludjunk és pihentetően teljen az éjszaka, a hálószobából száműznünk kell minden olyan elektronikai eszközt, melyek meggátolhatnak bennünket a nyugodt pihenésben. Ne aludjunk el bekapcsolt televízió mellett, mert az agyunkat megzavarja a televízió által kibocsátott kék fény.  Az agyunk ilyenkor azt feltételezi, hogy nappal van, és ennek hatására nem termelődik kellő melatonin a szervezetünkben, márpedig erre a hormonra nagy szükségünk van, hogy nyugodtan tudjunk aludni.

A meleg is gátolhat bennünket a nyugodt alvásban. A szervezetünk ugyanis akkor tud leginkább pihenni, ha a testünknek nem magas a hőmérséklete. Voltaképpen kicsit le kell ahhoz hűlnünk ahhoz, hogy aludni tudjunk. A csökkent testhőmérséklet a regenerációt is támogatja.

A forró fürdő elálmosít, használjuk ki ezt a hatását úgy, hogy közvetlenül lefekvés előtt fürödjünk, és ezt követően bújjunk is ágyba. A vízbe tehetünk levendula-illóolajat vagy levendulából készült fürdőbombát, ami szintén hatásos lehet, hiszen ez a gyógynövény nemcsak álmatlanság ellen nagyon hatásos, hanem a nyugtalanságunkat is csökkentheti.

Az elalvást megnehezíti az is, ha a nap folyamán túl sok stressz ér bennünket, vagy a másnapi teendőnkön agyalunk az ágyban ahelyett, hogy aludnánk, de akkor is elkerülhet az álom bennünket, ha harag van a szívünkben.

Ha a házastársunkkal különböztünk össze, mindenképpen bocsássunk meg neki vagy kérjünk bocsánatot, merthogy a harag is okozhat álmatlanságot.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.