Kék műanyagba ágyazott fogsor, melyen bemutatják a fogkőképződést, a csontfelszívódást és a granulóma kialakulási helyeit.

Egyes kutatások arra világítanak rá, hogy a fogínybetegségek nemcsak fájdalmasak lehetnek, de jelentősen megnövelhetik egyes daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Például a fogínybetegség növelheti az emlőrák, az epehólyagrák és a nyelőcsőrák kialakulásának esélyeit. A posztmenopauzába lépő nők esetében nagyobb a kockázata ezeknek a ráktípusoknak abban az esetben, ha ezek a hölgyek fogínybetegségben szenvednek. Természetesen a fogínybetegség bármilyen életkorban veszélyes lehet.

A fogínybetegségek legfőképpen az idősebb korosztályt veszélyeztetik. A fogínybetegség nem más, mint az íny folyamatos gyulladása, amely krónikus fertőzést okoz ezen a területen. Az ínybetegség nemcsak fájdalmas és nemcsak esztétikai probléma, hanem egy sor más betegséget is okozhat. Az ínybetegség nagyon megterheli az immunrendszert és a bélrendszer egészségét is veszélyezteti, hiszen tönkreteheti a bélflóra megfelelő egyensúlyát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy kutatásba 65000 személyt, főként 65 és 85 év között nőket vontak be. Az ínybetegségben szenvedő hölgyeknél tizennégy százalékkal nagyobb volt a rákbetegség kialakulásának a kockázata, mint azoknál a hölgyeknél, akik nem szenvedtek ebben a betegségben. A nyelőcsőrák volt a leggyakoribb ráktípus ezekben az esetekben. Valószínűleg azért, mert a nyelőcső közel van a szájüreghez. A rákos megbetegedésben szenvedő nőknél gyakrabban fordult elő még mellrák, melanoma, tüdőrák és epehólyagrák is.

A rák egyik fő prekurzora a krónikus fertőzés és gyulladás, amelyek a fogínybetegség elsődleges tünetei közé tartoznak. A dohányzás nagyon káros az egészségre. Többek között felelőssé tehető a fogínygyulladásért is. A fogínygyulladás és a dohányzás együttesen megnöveli az esélyét annak, hogy egyes daganattípusok megjelennek, ezért ha dohányzik, érdemes minél hamarabb elkezdeni a nemdohányzó korszakot, hogy megőrizhesse az egészségét, illetve elkerülhesse a fogínygyulladást, amely különféle rákos megbetegedések kialakulásának okozója lehet.

Az orális egészség elengedhetetlen az általános egészségi állapot szempontjából. A napi fogmosás, a szájvíz, a fogselyem használata, az illóolajok rendszeres használata, a fogorvos bizonyos időközönkénti felkeresése egy biztosan kikövezett utat jelent az orális egészség irányába.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*