fbpx

A székrekedés sok embert érint, mégsem beszélünk róla

Egy farmer nadrágos férfi a fürdőszobában wc előtt áll, kezében wc papír.

Az olyan emésztési gondról, mint a székrekedés, nem szívesen beszélünk. Talán a gyerekkorunkban alakul ez ki, hogy még a hozzánk legközelebb állóknak sem beszélünk erről a gondról, és igazából még az orvos előtt sem szívesen tárjuk fel a problémát. Pedig a székrekedés nemcsak a jelen pillanatában jelenthet kellemetlenséget, hiszen távon súlyos következményei is lehetnek. Valójában könnyen orvosolható, csak az étkezésünket kell kicsit megreformálni és az életmódunkon kell változtatni.

Székrekedésről akkor beszélünk, ha hetente három alkalomnál kevesebbszer kell a mosdóba mennünk a nagydolgunkat intézni.

Miért is olyan lényeges, hogy rendszeresen legyen székletünk? Amennyiben ez nem valósul meg, úgy toxinok, méreganyagok halmozódnak fel és a szervezetünk nem tisztul meg hatékonyan. A székrekedés következménye lehet többek között az aranyér, egyes emésztési zavarok, a hányinger, a rossz lehelet, de akár az akne, a magas koleszterinszint, a gyakori fejfájás és a súlygyarapodás is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A székrekedés egyik oka a nem megfelelő táplálkozás. De előidézhetik még a nagy mennyiségben fogyasztott feldolgozott és cukros élelmiszerek is, illetve ha a táplálkozásunkból hiányzik az élelmi rost.

A székrekedés gyakori okai közé tartozik a kiszáradás, a hashajtó gyakori szedése, az emésztőenzimek hiánya, a bélflóra egyensúlyának felborulása, a stressz és a szorongás. A problémát okozhatják egyes betegségek, mint a pajzsmirigy-túlműködés, az IBS, a hormonális egyensúlyhiány, az ösztrogéndominancia.

Hashajtó helyett mindenképpen a természetes megoldásokat kell előnyben részesítenünk. Fontos, hogy növeljük az oldható és az oldhatatlan rostok bevitelét. Jó rostforrásnak számít az útifűmaghéj, az őrölt lenmag, a chiamag.

Fontos, hogy növeljük a növényi táplálékok, mint a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztását, illetve együnk minél több nyers diófélét és más magvakat.

A testmozgást se hagyjuk ki az életünkből, hiszen ezzel átmozgatjuk a beleket és megszüntetjük a renyheségüket. A bélflóra egyensúlyának megteremtése érdekében fogyasszunk rendszeresen prebiotikumokat és probiotikumokat.

És ami még nagyon fontos, ha mennünk kell a mosdóba, soha ne tartsuk vissza, mert ha így teszünk, akkor a problémánk csak fokozódhat.

  1. prebiotikumokat és probiotikumokat. és a többi. Én tanultam ugyan latinul is, de nem az orvosi nyelvet. Ha magyarok vagyunk, jó lenne végre egybefüggő MAGYAR szöveget olvasni.
    Egyébként a munkásságuk tökéletes, Jó lenne, ha ezt többen értékelnék és nem azt hajtogatnák az emberek, hogy sok mindent elhallgat az orvos tudomány. Amit Önök írnak nap mint nap az is orvostudomány, Egyébként is mindenféle, egészségüggyel kapcsolatos témát
    meg lehet az Önök tájékoztatása alapján is tanulni.. Köszönöm.

    1. Kedves Flori, tudomásunk szerint mi magyarul írunk, és még egybefüggően is. 🙂 Az Ön által idézett szavakra sincs más magyar kifejezés. 🙂 Köszönjük az elismerést!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük