fbpx

A férfiak rosszul csinálják

Négy fiatal férfi összeölelkezve nevet, kezükben sörös üveg és boros pohár, egyik szájában szivar.

Manapság már egyre több férfi figyel az egészségére, és ez igazán dicséretes. Azonban sok férfitársuk még mindig fittyet hány arra, hogy egészségesen éljen és táplálkozzon, hogy eljárjon szűrővizsgálatokra. Többen még akkor sem mennek orvoshoz, amikor már panaszaik vannak, vagy olyan tüneteket észlelnek, melyek aggodalomra adnak ugyan okot, de csak legyintenek egyet, és elintézik annyival, hogy majd elmúlik. A cikkben néhány olyan dolgot sorolunk fel, amelyekre ha figyelnének a férfiak, máris sokat tennének az egészségükért, és minden bizonnyal hosszabb életet élhetnének.

A nők jelentős hányada sokat foglalkozik azzal, hogy egészségesen táplálkozzon, hogy megszabaduljon a súlyfeleslegtől, míg a férfiak nem igazán foglalkoznak ilyesmivel. Pedig az egészségtelen étrend sok betegség okozója lehet, és az elhízásért is felelőssé tehető.

A férfiak jelentős hányada szenved magas koleszterin vagy magas vérnyomás miatt, sokan lesznek közülük szívbetegek, illetve cukorbetegek, miközben egészséges táplálkozással ezeknek a betegségeknek a jelentős része elkerülhető.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A férfiak egy részét nem érdekli az UV-sugárzás, és akkor sem gondolnak sokan bőrrákra, amikor már szemmel látható jelei vannak a betegségnek. Többükben még él az a sztereotípia, hogy a bőr kenegetése csakis nőknek való, és hiába tartózkodnak egész nap a szabadban, hiába égnek le a napon, nem foglalkoznak a napsugárzás káros hatásaival.

A férfiak nem igazán járnak rendszeresen szűrővizsgálatokra sem. Nem jellemző körükben, hogy évente legalább egyszer laborvizsgálatokat végeztessenek, pedig egy teljes vérkép hasznos lehet, hasonlóképpen az időnkénti tüdőszűrés és urológiai vizsgálat.

A férfi nem tagjai közül sokan csak végső esetben mennek el háziorvoshoz. Szívesen titkolják, ha bármilyen egészségügyi gondjuk is van egészen addig a pontig, míg a fájdalom elviselhetetlenné válik. Ezen azonban módosítani szükséges, hiszen a legfontosabb a prevenció, azaz a megelőzés.

Ha évente járunk laborvizsgálatra, már abból is sok mindent le tud szűrni a háziorvos, és életmódbeli változásokkal akár még vissza is fordítható egy-egy betegség. A férfiaknak tudniuk kell, hogy a prosztataszűrés éppen olyan fontos, mint a hölgyeknek a méhnyakrákszűrés.

Nekünk, nőknek nagy szerepünk van abban, hogy a férjünket jó irányba terelgessük és felvilágosítsuk alapvető dolgokról, melyek adott esetben akár az életét is megmenthetik.

  1. Szuhay Péter

    A ckk tele van igazságokkal. Csak egy kis kiegészítés: úgy tudom, minden cégnek kötlezően gondoskodnia kellene arról, hogy dolgozóinak üzemorvosi ellátást biztosítson (fizessen!). Tisztelet a kivételnek, szerintem ez a magyar tulajdonú KKV szektorban nagyjából imeretlen.

    1. Az üzemorvos a dolgozó alkalmasságát vizsgálja egészségügyi szempontból az adott munkakör betöltésére. Ez nem helyettesíti az egyéb szükséges szűrővizsgálatokat, pl. a prosztata vizsgálatát, amit értelemszerűen nem az üzemorvos fog elvégezni.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.