fbpx

Az ártalmas bolondító beléndek

Bolondító beléndek (Hyoscyamus niger) barna erezettel ellátott díszes virágai és szőrös levelei.

A bolondító beléndek előfordul Európában, Ázsiában, de még Afrikában is. A burgonyafélék családjába tartozik. Szinte minden fitoterapeuta szerint egy meglehetősen mérgező növényről van szó, habár a régebbi feljegyzések szerint alkalmazták gyógyításra. Ezek a források azonban azt is megemlítik, hogy a növény fogyasztása, mint ahogyan a neve is mutatja, bolonddá tesz, vagyis nincsenek éppen kedvező hatásai. Dioszkoridész katonaorvos és szakíró szerint a bolondító beléndek álmosságot hoz az emberre és őrjöngővé teszi, ezért nem olyan egyszerű az alkalmazása.

De miért is olyan veszélyes a bolondító beléndek? Olyan alkaloidokat – hioszciamin, atropin, szkopolamin – tartalmaz, amelyek a növényben található más egyéb vegyületekkel egyetemben pszichomotoros nyugtalanságot és hallucinációkat okoznak. Használata agyi működési zavarokat és károsodásokat idéz elő. Frissen és szárított állapotban is mérgező hatással van az emberi szervezetre. Az emberi viselkedést negatív irányba változtatja meg, a beszéd érthetetlenné válik, a test görcsösen megfeszül, amely hidegrázással párosul, és a növény fogyasztása akár még halált is okozhat.

Ezekről a tünetekről és a növény felhasználásáról egyes középkori írások is említést tesznek. Ugyanis ezt a növényt előszeretettel használták varázslások során vagy a boszorkánykonyhákban. Egyes korokban azért alkalmazták, hogy a növény segítségével transzba essenek, de hittek abban, hogy a növény segítséget nyújthat abban is, hogy látnoki képességekre tegyenek szert, sőt szerelmi bájitalt is készítettek a főzetéből. A régebbi korokban, amíg nem találták ki az érzéstelenítést és gyors orvosi beavatkozásra volt szükség, gyakran előfordult, hogy a bolondító beléndek és mák főzetének keverékével bódították el a pácienst, hogy az orvosi közbelépés minél kevesebb fájdalommal járjon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A bolondító beléndek egyébként egy nagyon szép növény, első ránézésre senki nem mondaná meg róla, hogy mérgező. Azonban ha alaposabban megvizsgáljuk, akkor a szőrös és bozontos kinézete elriaszthat bennünket attól, hogy közelebbről is megismerjük. A növény szára viszonylag magas, tőlevelei kerekdedek vagy tojás formájúak. A száron elhelyezkedő levelek szőrösek és fogazottak, a virágok barnás erezettel vannak ellátva.

A bolondító beléndek kedveli a vízpartokat, legelőket, és megtalálható szántóföldek szélein, de a félárnyékos, szemetes helyeken is képes utat törni magának. Hazánkban is megtalálható, de gyomnövényként van számon tartva és sem a magyar, sem az EU gyógyszerkönyvben nincs hivatalosan elismerve.

  1. Dr Durajdáné Sirokman Ágnes

    Ha az ember mérgezést kap, mert mondjuk rendszeresen ezt helyezi valai az ételébe, italába, hogyan tudja magát ebből kitisztítani, ha más módja nincs a védekezésre?

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük