Vérehulló fecskefű (Chelidonium majus) sárga virága.

A vérehulló fecskefű (Chelidonium majus) egy Európában őshonos gyógynövény. Hazánkban ha valaki meghallja a gyógynövény nevét, egyből arra gondol, hogy a vérehulló fecskefű a szemölcsök és a bőrkinövések legfőbb gyógyítója. Ezek az emberek nem is tévednek, viszont a népgyógyászat szerint másra is használható ez a gyógynövény, nem csak szemölcsök eltüntetésére. A gyógynövény egyéb népies elnevezései: vérrel harmatozó fű, vérehullófű, mennyei ajándék, kecsketej, cinadóniafű, aranyfű vagy arannyal versengő fű.

A vérehulló fecskefűvel, pontosabban annak tejnedvével kezelhetünk tyúkszemet. A népgyógyászat fejfájás és köhögés csillapítására is használta, de a humán vizsgálatok nem bizonyították a gyógynövény ilyen irányú hatásosságát.

A vérehulló fecskefüvet csak kúraszerűen, legfeljebb négy hétig lehetséges egyhuzamban használni. Mivel megváltoztathatja egyes gyógyszerek hatását, így alkalmazása előtt mindenképpen kérje ki kezelőorvosa tanácsát. Terhesség és szoptatás alatt tartózkodjon a gyógynövény mindennemű használatától. Mivel a gyógynövény nem megfelelő alkalmazása mérgezést is okozhat, éppen ezért érdemes patikákban a gyógynövényből készült kivonatot beszerezni, amely használata sokkal nagyobb biztonságot ígér, mint a vérehulló fecskefű otthoni használata. A növény minden része okozhat mérgezéses tüneteket, ha nem megfelelően alkalmazzák azokat. Belsőleg használva okozhat gyomorpanaszokat, hányást, szédülést, rosszullétet, de keringési problémák is kialakulhatnak, amely akár halálhoz is vezethet. Külsőleg is alkalmazhatja valaki rosszul a gyógynövényt, ebben az esetben hólyagok és daganatok jelenhetnek meg a bőr felszínén.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövényből készült kivonat antimikrobiális hatással rendelkezik. A vérehulló fecskefű kivonata is alkalmas a szemölcsös és a tyúkszemes bőr ápolására, illetve a kivonat segítséget nyújt abban, hogy megszabaduljunk ezektől a bőrproblémáktól. Használata előtt alaposan zuhanyozzon le vagy áztassa a lábait, majd várja meg, amíg teljesen megszárad a bőre. Ezután cseppentsen néhány cseppet a kivonatból egy fültisztító pálcikára és kenegesse be vele a szemölcsöt vagy a tyúkszemet. Naponta két-három alkalommal is megismételheti a kezelést. A kivonattal történő terápia hetekig is eltarthat, mire az eredmény szemmel láthatóvá válik. Ha a tyúkszem és a szemölcs ismét megjelenik, a terméket ismételten be lehet vetni.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Tamás Tihamér

    Kőszőnőm az nagyonokos tanácsokat és felvilágositásokat tisztelettel tamás tihamér

  2. A vérehullató fecskefü egy csodaszer! Nekem az egyik kezemen az újjak között volt rengeteg szemölcs – kisebb, nagyobb méretben – . Bőrgyógyászaton többször kezelték, pl. nitrogén fagyasztás, majd más dolgokkal. De hosszú ideig nem használt. Végül elkezdtem a fecskefű sárga nedvével kezelni és csoda történt pár hónap alatt egyszer csak eltüntek. Ennek több éve , de azóta sincs.Ajánlom, és kitartás.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*