fbpx

5 módszer a hátfájás enyhítésére

Uszodában fiatal férfi gyorsúszással úszik.

Ahogy idősödünk, úgy egyre több fájdalommal nézünk szembe. Ez a megállapítás azonban csak abban az esetben igaz, ha nem foglalkozunk az egészségünkkel, azaz nem mozgunk eleget és egészségtelen ételeket fogyasztunk. Az elhízás is okozhat állandó fájdalmat például az ízületekben. Ne várjuk meg, amíg panaszaink lesznek vagy betegségek alakulnak ki. Szenteljünk elegendő figyelmet az egészségünkre, hiszen nagyon sok és sokféle betegséget és egészségügyi panaszt kerülhetünk el, amennyiben odafigyelünk magunkra, az életvitelünkre, a táplálkozásunkra.

A hátfájás gyakori panasz az embereknél. Bárki szenvedhet tőle, hiszen aki irodában dolgozik, sokat kell ülnie, ez viszont nagy terhet ró a hátra és a gerincre. A fizikai munkát végzők is megterhelik ezt a testrészüket.

Mit lehet tenni, ha fáj a hátunk? Hogyan orvosoljuk gyógyszerek nélkül ezt a problémát? A cikkben 5 olyan módszert mutatunk be, amelyek nagyon hasznosak lehetnek a hátfájás enyhítésére és megszüntetésére.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Miért jó a gyaloglás? Gyaloglás közben átmozgatjuk az izmainkat, az ízületeinket, és lelkileg is relaxálhatunk, közben zenét hallgathatunk, kirakatokat nézegethetünk, beszélgethetünk. Már napi 20 perces rendszeres sétával is sokat tehetünk az egészségünkért. A séta tonizálja az izmokat, és ha megerősödnek, akkor a hát fájdalma is enyhülhet.

A gyakori hátfájást az is okozhatja, hogy órákon keresztül csak ülünk az íróasztalnál, és nem állunk fel óránként, hogy megmozgassuk a végtagjainkat. Aki sokat ül, használjon dinamikus ülőpárnát, amely segít a helyes testtartás kialakításában, ami szintén tehermentesíti a gerincet.

Akinek sokat fáj a háta, próbálja ki a jógát. Az egyik legjobb mozgásforma, mert nemcsak a fájdalmat csökkenti, de a rugalmasságot is fokozza, és segít a mozgástartomány növelésében.

Amennyiben rendszeresen mozgunk, az csakis a hasznunkra válik, hiszen a testedzés fokozza a rugalmasságot, erősíti az izmokat, karbantartja az ízületeket. A rendszeres mozgás azért is kulcsfontosságú, mert ezáltal jobban működnek az izmok, az ízületek és az idegek, így a fájdalom kialakulásának is kisebb az esélye. Fontos, hogy különös gondot fordítsunk az izmaink megerősítésére is, hiszen ez a gerincünkről vesz le terhet, az erős izmok ugyanis támogatják a gerincet.

Amennyiben hát- és derékfájdalommal küzdünk, a legjobb sport az úszás lehet, hiszen a vízben tehermentesítjük az ízületeket, kíméletesen, de hatékonyan átmozgatja az egész testünket. Előfordulhat, hogy a stressz okozza a hátfájdalmunkat, az úszás azonban lazítja a feszes izmokat, boldogsághormonokat szabadít fel bennünk, ezzel csökkenthet a stressz szintje, ami pedig a derék- és a hát fájdalmát is enyhítheti.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.