DNS szerkezete.

A jelenleg szívbetegségek kezelésére használt koenzim-Q10-nek még több terápiás előnye is lehet, különösen a rákos betegek számára. Egy tanulmány azt állítja, hogy ez a tápanyag önmegsemmisítésre késztetheti a daganatos sejteket, ami egy csodálatos hír lehet azok számára, akik ebben a betegségben szenvednek.

A koenzim-Q10 számos nélkülözhetetlen biokémiai reakciót támogat. A koenzim-Q10 szinte minden emberi sejtben megtalálható, különösen nagy koncentrációban a mitolondriumokban van jelen.

A kutatók azt találták, hogy a koenzim-Q10 létfontosságú az adenozin-trifoszfát, az energiamolekula (ATP) előállítása szempontjából. Ezen kívül egy hatalmas antioxidáns, amely fokozza az immunrendszer egészségét és energiáját.

A koenzim-Q10-nek más, fontosabb funkciója is lehet. A kutatók beszámoltak arról, hogy a daganatos sejtek reverzibilis replikációja jellemző a sejtek elveszett képességének a programozott sejthalálra vagy apoptózisra való reagálására.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A koenzim-Q10 prosztatarákos betegeknél elnyomta a rákos sejtek növekedését és csökkentette a tumor növekedését. A koenzim-Q10 hozzáadása a mellrákos sejtekhez szintén gátolta a poliferációt, anélkül, hogy az egészséges sejteket károsította volna.

A kutatócsoport azt is megjegyezte, hogy melanómasejtek kultúráját is kezelték ezzel a tápanyaggal, ami 55 százalékkal csökkentette a tumor méretét.

A kutatók megvizsgálták a koenzim-Q10 azon képességét is, hogy mennyire akadályozza meg a kemoterápiás gyógyszerek káros mellékhatásait, például a tamoxifent, amelyet emlőrák kezelésére használnak. Egy patkánykísérletben a mellrákban szenvedő állatok a tamoxifen mellett koenzim Q10-et is kaptak. A patkányok szignifikáns javulást mutattak az antioxidáns enzimjeik működésében. Ez egy olyan fejlődés, amely potenciálisan segíthet az oxidatív károsodás mérséklésében. Ezen kívül a tudósok azt találták, hogy a koenzim-Q10 csökkentette a kemoterápiával kapcsolatos károsodást a szív mitokondriumaiban.

Egy kutatásba emlődaganatban szenvedő betegeket vontak be, akik minden egyes nap kaptak koenzim-Q10-et, C-vitamint, E-vitamint, béta-karotint, szelént és esszenciális zsírsavakat is. A 18 hónap alatt a vizsgálatba bevont alanyok közül senki sem halálozott el. Ezen kívül javult az életminőségük, esetükben csökkent a fájdalomcsillapítás alkalmazása és hat beteg részleges javulást is mutatott.

A koenzim-Q10 ezzel is bizonyítja, hogy segíthet a rák elleni küzdelemben, mégpedig az immunrendszer erősítésével.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*