fbpx

A magas vércukorszint károsan hat az agy egészségére

Egy nő szürke ruhában ujjával méri a vércukorszintjét.

A kutatások azt mutatják, hogy a tartósan magas vércukorszint negatívan hat az agy egészségére. Minél tartósabban fennáll ez az állapot, annál nagyobb az esélye a kognitív hanyatlásnak. A magas vércukorszint gyulladást generálhat a szervezetben, melynek hatására az agy működése és egészsége kerül veszélybe, így könnyebben bekövetkezhet a kognitív hanyatlás.

Ezzel szemben a kutatók azt is megállapították, hogy minél tovább fenn tudjuk tartani az alacsony vagy a normál vércukorszintet, annál nagyobb az esélye annak, hogy nem következik be az életünkben demencia és egyéb kognitív hanyatlás.

A tartósan magas vércukorszint állandóan gyulladásban tartja a testet és az agyat is. Ennek következtében az agysejtek működése zavart szenved, így felgyorsulnak az agyban zajló öregedési folyamatok. Ez a hatás tovább gyorsítja az életkorral összefüggő betegségek kialakulását, akár érrendszeri betegséget, ami persze a fiatalabbak körében is kialakulhat, de sokkal inkább az idősebb emberek betegsége.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A magas vércukorszint a cukorbetegség előszobája. Először kialakul az inzulinrezisztencia, majd a 2-es típusú cukorbetegség. Ennek következtében a testben is károsodik az érrendszer, de az agyi erek sem ússzák meg ezt a negatív folyamatot, hiszen merevvé és feszessé válnak, majd csökken bennük a véráramlás, ami pedig előbb-utóbb az agy károsodását, működésének zavarát, illetve kognitív funkciók hanyatlását okozhatja.

Az emberek jelentős hányada nem is igazán tudja, hogy inzulinrezisztens vagy cukorbeteg, hiszen a tünetek kezdetben csak enyhék. Sok esetben csak egy-egy laborvizsgálat derít fényt a betegségre. Az inzulinrezisztencia és az 2-es típusú cukorbetegség megfelelő diétával és rendszeres testmozgással akár vissza is fordítható. Törekedni is kell erre, mivel láthatjuk, hogy milyen negatív következménnyel jár az erek állapotára és az agy működésére.

Az egészséges testsúly fenntartása nemcsak a cukorbetegség megakadályozása miatt fontos, hanem azért is, mert ezzel jelentősen csökkenthetjük a magas triglicerid- és koleszterinszintet, amelyek szintén károsítják az ereket és szívbetegség kialakulásához vezethet.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük