Nastya Kumarova albínó modellről egy fotó.

Az albinizmus egy genetikai rendellenesség. Ezt a különös betegséget egy hibás gén okozza, vagyis a szervezet nem, vagy csak nagyon minimális mennyiségben termel melanint, amely a bőr színét adja. Mivel alacsony a melanintermelés vagy egyáltalán nincs is, ezért a pigmentáció is hiányos, vagy egész egyszerűen nincs is sem a bőrben, sem a hajban, sem a szőrzetben. Az albínók szeme általában pirosas, ennek az az oka, hogy a szem szivárványhártyájában nincs festékanyag, amely a szem színét adja. Az albinizmusnak három formája létezik. Az a személy, aki teljes albinizmusban szenved, fehér bőrrel és hajjal rendelkezik, a szemei pedig pirosak. A részleges albinizmus azt jelenti, hogy a bőrnek csak egy meghatározott felülete fehér és a hajban csak néhány fehér tincs vegyül. Az okuláris albinizmusnál – mint ahogyan a nevében is benne van – a betegségben szenvedő egyén szeme lesz más, mint a többi embernek.

Az albinizmusnak tipikus tünetei vannak. Ilyenek például a bőrben, a hajban, a szőrzetben és a szem szivárványhártyáján kialakuló festék- és pigmenthiány, de előfordulhat kancsalság, szemgolyórezgés, vakság, látászavar, illetve nagyfokú fényérzékenység is.

Az albinizmusban szenvedő személyeknek nagyon óvatosnak kell lenniük, ugyanis többségük számára már néhány perces napon tartózkodás is végzetes lehet, mivel nagyon hajlamosak a leégésre, és ha nem elég elővigyázatosak, akkor nagyobb eséllyel alakulnak ki náluk daganatos megbetegedések.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az albinizmusra semmiféle gyógymód nem létezik. Az albinizmusban szenvedő betegeknek szükségük van arra, hogy egy megfelelő életmódot alakítsanak ki saját maguknak, hogy az életük könnyebb és élvezhetőbb legyen. Napközben, amikor odakinn hétágra süt a nap, a legjobb, ha a lakásban tartózkodnak. Amennyiben mégis szükséges otthonról kimozdulni, akkor fokozottan figyelniük kell a bőrük és a szemük védelmére. A legjobb ilyenkor vékony, szellős ruhát választani, amely a test valamennyi részét fedi, és ezáltal óvja az UV-sugaraktól. Célszerű napszemüveget viselni és napvédő készítményeket használni az arcbőrre, a kézfejekre és minden olyan testrészre, amelyet nem lehet ruházattal kellőképpen a napfénytől megóvni. Az albínó személynek érdemes olyan munkát keresni, amelyet otthon végezhetnek, és a szabadidejükre szervezett teendőket az esti órákra időzíteni. Néhány szabály betartásával ugyanis nem lehetetlen egy élhető életmódot kialakítani, és így a betegséggel megbékélve azzal együtt élni, abból a legtöbbet kihozni.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*