fbpx

Fogyókúra vagy testmozgás? Mitől lesz egészségesebb a középkorúak szíve?

Piros gyümölcsökből egy pohár smoothie, alma, zöld kézisúlyzók és almazöld törülköző egymás mellett.

Mindenkinek törődnie kell a szíve – és más szerve – egészségével, de a középkorúaknak és az idősebbeknek fokozottabban ügyelnie kell arra, hogy egészségesen éljenek, hiszen a szív- és érrendszerük csak ebben az esetben fog megfelelően működni. Feltehetjük azonban a kérdést, hogy mi a fontosabb? Az egészséges táplálkozás vagy a rendszeres testmozgás?

A legújabb kutatások azt írják le, hogy sem a fogyókúra, sem a testmozgás nem elég hatékony önmagában. Ezt a kettőt bizony kombinálni szükséges, ha valaki szeretne a súlyfeleslegétől megszabadulni. Főleg, ha még a szív- és érrendszere egészségét is szeretné védelmezni. A testmozgás és az egészséges táplálkozás kombinációja ugyanis negyvenhat százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A fenti kijelentés ellenére olyan kutatási eredmények is megjelentek, amelyek azt mondják ki, hogy az alacsony kalóriatartalmú, egészséges táplálkozás jelentősen lecsökkentik a szív- és érendszeri megbetegedések kockázati tényezőt. Ez az állítás még akkor is érvényes, ha valakinek nem sikerül a súlyfeleslegétől teljes mértékben megszabadulnia. Viszont a diéta testmozgással kombinálva sokkal nagyobb javulást eredményez, mintha a vizsgálati személyek csak és kizárólag a táplálkozásra összpontosítanának.

Ezzel kapcsolatban kutatást is végeztek. Kilencven túlsúlyos nőt és férfit három csoportra osztottak. Az egyik csoportnak csak rendszeresen tornázniuk kellett, a másik csoportnak alacsony kalóriatartalmú ételeket szolgáltak fel, míg a harmadik csoport tagjainál a kettő kombinációját alkalmazták. A szívbetegségek kockázata a harmadik csoport tagjainál csökkent jelentősen, és még a korábbi betegségek kockázatai is javultak ezeknél a személyeknél. A másik két csoport tagjainál is csökkent ugyan a kockázat, de sokkal kisebb mértékben, mint azoknál, akik mindennap mozogtak és egészségesen is táplálkoztak.

Amennyiben a testmozgást egészséges táplálkozással kombinálja, úgy javulást tapasztalhat. Csökkenhet a vérnyomása, a koleszterinszintje, a szívfrekvenciája és más szívbetegségek kockázata is jelentősen csökkeni fog. E kettő kombinációja a fogyás ütemét is felgyorsítja, és a vizsgálat során is azt tapasztalták, hogy a kombinációs csoportba tartozók sokkal elszántabbak és kitartóbbak is voltak, mint a másik két csoport tagjai.

A táplálkozás és a testmozgás együttesen más előnyökkel is járhat. Például a 2-es típusú cukorbetegség kockázata is jelentősen lecsökken, ha nemcsak az edzésre, hanem a helyes táplálkozásra is gondosan odafigyel.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük