fbpx

Hematoma vagy melanoma?

Szubungális bevérzés a kéz hüvelykujjának körménél.

Az ujjunkra rázárhatjuk az ajtót, de ráüthetünk véletlenül egy kalapáccsal vagy egy tégla is a lábujjunkra eshet. Ilyenkor a köröm lilás színűvé válik. Ezek a körömbetegségek gyakoriak és nagyon fájdalmasak lehetnek. Amikor valamilyen sérülés miatt a köröm lilás színűvé válik, azt szubungális hematómának nevezzük.

Szubungális hematómát nemcsak kisebb-nagyobb balesetek, hanem például szoros cipő is okozhat. Ilyenkor a vér a köröm alá gyűlik, és ez okozza a lilás-kékes elszíneződést. A túl szűk vagy keskeny cipők nyomást gyakorolhatnak a körömre, amelyek megtörhetik az ereket, és színeződik el a köröm véres színűre. Amennyiben a szubungális hematoma kicsi és csak enyhe fájdalom jelentkezik, úgy általában kezelés nélkül elmúlik és szövődmények sem alakulnak ki. Azonban ha a sérülés nem akar gyógyulni, akkor mindenképpen fel kell keresni egy hozzáértő orvost, mert ez komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

Milyen tünetei lehetnek annak, akinek szubungális hematómája van a kéz vagy a lábujj körme alatt? Úgy tűnik, hogy vér van a köröm alatt. A köröm fáj és nem csak érintésre. Úgy érezheti, akinek ilyen gondja van, mintha a körme folyamatosan nyomás alatt lenne. A köröm részben vagy egészben elszíneződik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha csak a körömnek kisebb része színeződik el és nincs nagy fájdalom, akkor különösebben nem kell foglalkozni a szubungális hematómával. Azonban ha a sérülés nagyobb és nagy fájdalommal jár, akkor nem árt pár napig pihentetni az adott testrészt. Ha a láb ujja sérült, akkor érdemes ilyenkor a cipő viselését elkerülni. Használjon jeget, hogy csökkentse a fájdalmat és a duzzanatot. Pihentesse a kezét vagy a lábát, tegyen alá egy vagy két nagyobb párnát, ezzel is csökkentve a kialakult duzzanatot.

Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha nemcsak a körme, hanem az adott ujj csontja is megsérült. Ha a köröm is nagyon megsérült, ilyenkor lehet, hogy annak levételére is sor kerülhet. A gyógyulás ilyenkor akár egy évet is igénybe vehet.

A köröm alatt olyan elváltozások is lehetnek, amelyet nem valamiféle sérülés okozott, hanem csak úgy magától keletkezett a bevérzés. Sajnos ez melanomára is utalhat. Ha melanoma áll a háttérben, ez gyakran nem okoz fájdalmat. Ha a köröm alatti sérülés nem akar elmúlni, akkor mindenképpen vizsgáltassa ki, hogy mi okozhatja a köröm elszíneződését.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük