fbpx

Köhögés és megfázás mítoszok – kvíz

Fiatal pár kislányukkal együtt az ágyban, mindhárman fújják az orrukat.

A köhögéssel és a megfázással kapcsolatban rengeteg téves információ, mítosz kering az emberek körében. Ha szeretné kicsit felfrissíteni a tudását, vagy szeretné megtudni az igazságot ezzel kapcsolatban, akkor töltse ki a kvízt, majd ellenőrizze a tudását. A feltett kérdésre két lehetséges válasz létezik. Írja le egy papírra az Ön által gondolt helyes választ, majd a teszt végén nézze meg az egyes kérdésekre adott megfelelő feleleteket.

1. Ha az orrváladéka zöld, akkor antibiotikumra van szüksége.

a. igaz

b. hamis

2. Egy kanál méz segít enyhíteni a köhögést.

a. igaz

b. hamis

3. Az antibakteriális szappan nagyobb eséllyel védi meg a megfázástól, mint a hagyományos szappan.

a. igaz

b. hamis

4. Ha odakinn hűvösre fordul az idő, vagyis hideg lesz, ez biztos, hogy hamarosan köhögést hoz magával.

a. igaz

b. hamis

5. A fokhagyma rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válik a megfázás.

a. igaz

b. hamis

6. A kinti hideg időjárás a megfázást is magával hozza.

a. igaz

b. hamis

7. A repülőgépen való utazás során nagyobb a megfázás esélye.

a. igaz

b. hamis

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az első kérdésre a válasz a b, vagyis hamis. Nagymamáink korában lehet, hogy úgy tudták az emberek, hogy a fehér orrváladék vírusos, míg a zöld orrváladék bakteriális fertőzést jelez, azonban ez a mítosz már megdőlt. A zöld vagy sárga színű orrváladék azt jelzi, hogy az immunrendszer harcol a betegséggel szemben. Ha a tünetei nem javulnak egy hét után, keresse fel a háziorvosát, aki majd tudni fogja, hogy szüksége van antibiotikumra vagy sem.

A második kérdésre a válasz a, azaz igaz. Igen, a méz nagyon jó köhögésenyhítő szer, hiszen a méz értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket tartalmaz. A méz egy remek gyulladáscsökkentő szer, amely csökkenteni tudja a torokirritációt, ezáltal a köhögést is.

A harmadik válasznál a hamis a helyes válasz, hiszen az antibakteriális szappannak nem sok köze van a megfázáshoz. Az igaz, hogy nátha és influenza idején – és egyébként mindig érdemes alaposan kezet mosni – fokozottan ügyelni kell a kézmosásra, de arra semmi bizonyíték nincs, hogy az antibakteriális szappan jobban működne, mint a hagyományos szappan.

A hideg levegő köhögést okoz? Igen, azaz a helyes válasz a negyedik kérdésre az a válasz. A hideg levegő okozhat köhögést, illetve a meglévő betegségeket – tüdőgyulladás, hörghurut – is súlyosbíthatja. Amikor valaki köhög, azt tapasztalhatja, hogy este, mikor lehűl a levegő, akkor az állapota is rosszabbodhat.

Az ötödik kérdésre a helyes válasz az a, vagyis a válasz igaz. A fokhagyma egy remek antibakteriális szer, amely nemcsak a betegségek megelőzésében, de a már meglévő betegségek tüneteinek csökkentésében is segíthet, illetve a betegség időtartamát is lerövidítheti. A fokhagymát mézzel keverve is lehet fogyasztani, így sokkal hatásosabb a téli megbetegedések ellen és a betegségekkel folytatott küzdelemben.

A hatodik kérdésre a helyes válasz, a b, vagyis nem igaz, hogy a kinti hideg automatikusan a megfázást is hozza magával. A megfázást a vírusok és nem a hideg okozza. Az azonban igaz, ha a környezetünkben többen is megfertőződtek valamilyen vírussal, akkor nagy az esélye, hogy mi is megbetegszünk.

A repülőgépen valóban nagy a megfázás esélye, azaz az utolsó kérdésre adott helyes válasz az igaz lesz. Az alacsony páratartalom húsz százalékkal növeli a megfázás esélyét a repülőn utazva. A repülőgépen történő utazás megnöveli a légúti fertőzések kialakulásának esélyét, főleg akkor, ha a gépen betegek is utaznak. A repülőgép egy zárt tér, itt nem nagyon tudjuk elkerülni a beteg utasokat, illetve érintkezhetünk olyan tárgyakkal, amelyeket a beteg utasok is megfogtak.

  1. Kardos Jánosné

    Kollegént lettem el szedni és magas lett a vérnyomásom,rossz a közérzetem töle. Nem szedek se.ilyen gyógyszert.Miért van ez??

    1. A kollagén nem emeli a vérnyomást. Nézze meg pontosabban, hogy milyen összetevők vannak a készítményben, amit szed.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük