Orvos tart a keze fölött egy "lebegő" májat.

Amikor azt halljuk, hogy valaki májbetegségben szenved, akkor általában az az első gondolatunk, hogy az illetőnél azért alakult ki ez az egészségügyi probléma, mert képtelen volt mértéket tartani az alkoholfogyasztás során, vagyis szenvedélybeteg az illető. Pedig ez közel sincs így. Többféle májbetegség is létezik, azonban ezeket nem minden esetben az alkohol okozza, bár többségében ez is szerepet játszik. A máj az egyik legfontosabb szervünk, hiszen a májnak méregtelenítő szerepe van, vagyis kiszűr és semlegesít minden olyan anyagot, amely számunkra veszélyt jelentene. Azonban a végtelenségig ezt a szervünket sem terhelhetjük, és nem számíthatunk arra, hogy majd életünk végéig tökéletesen képes a funkcióit ellátni.

A zsírmáj kialakulásának egyik oka a zsírokban, pontosabban a telített zsírokban dús táplálkozás. A betegséget a túlzásba vitt alkoholfogyasztás is okozhatja. A cukorbetegek körében is előfordul a zsírmáj mint betegség, de az elhízás számlájára is írható a kialakulása. Ennél a betegségnél a májsejtekben zsír rakódik le. A felpuffadt májsejtek a máj vérereit összenyomják, és ez jelentős mértékben károsítja a májsejteket.

Toxikus májbetegség akkor alakul ki, amikor a májban túl sok méreganyag halmozódik fel. Ilyenek lehetnek a gyógyszerek, az alkohol, de az olyan vegyszerek és anyagok is, amelyek munkahelyen kerülnek a beteg szervezetébe. Ha a máj ilyen toxikus anyagokkal telítődik, akkor akár még májcirrózis is kialakulhat.

A májcirrózis egy olyan súlyos májbetegség, amelynek során a máj annyira megbetegszik, hogy már szinte semmilyen kezelésre nem reagál és visszafordíthatatlanul károsodik. A májcirrózis nem más, mint a máj zsugorodása. Az egyre kisebb kötőszövet összenyomja a máj vérereit, amely megakadályozza a vér átfolyását a májon, amely a belekből felszívódó tápanyagokat szállítja. Hogy mi okozza ezt a betegséget? Az alkoholfogyasztás az első helyen áll, de fertőzés is állhat a háttérben.

Az alkohol a máj gyulladását is előidézheti. Heveny májgyulladást azonban vírusok is okozhatnak. Ezek a hepatitisz vírusok. A gyulladás nem más, mint egy védekező folyamat, hogy a gyulladást kiváltó tényező mihamarabb megszűnjön.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A májbetegségnek több, semmi mással össze nem téveszthető tünete létezik. Ilyenek például a kedvetlenség, a gyengeség, a rossz közérzet, az állandó fáradékonyság, a hányinger, a hőemelkedés, a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése, a bőr elvékonyodása, a hasi vénák tágulata, dobverőujj, fehér köröm, bőrvérzések, vörösség megjelenése a tenyereken és a talpakon.

A májbetegségek kezelése attól is függ, hogy milyen típusú betegségről van szó. Első lépésként a betegséget kiváltó okokat kell felderíteni, majd a tünetek enyhítésére kerül a sor. A májbetegségek kezelésében sebészeti, radiológiai vagy onkológiai beavatkozásra is szükség lehet.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Gálné okos katalin

    Nagyon örülök az oldalnak.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*