fbpx

Mérgező anyagok a ruháinkban. Hogyan hatnak az egészségünkre?

Farmerek egymás mellett felcsipeszve egy szárítókötélen.

Ahhoz, hogy megvédjük a testünket a viszontagságos időjárástól, ruhákkal védjük azt. Ha kinyitjuk valakinek a ruhásszekrényét, nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy mennyi ruhája van az illetőnek, hanem a stílusára is következtethetünk. Vagyis a ruháink, az öltözködésünk egy képet adhat arról, hogy kik is vagyunk valójában.

Valószínűleg az utolsó, amire gondolunk a ruháinkkal kapcsolatban, hogy veszélyes toxinokat is kibocsáthatnak, amelyek nagymértékben veszélyeztethetik az egészségünket.

A ruhák tartalmazhatnak olyan szintetikus szálakat, rostokat, amelyek veszélyesek lehetnek az emberi egészségre. Ilyen lehet például a nejlon, a poliészter és a műselyem. A poliészter gyártása során olyan vegyületek alakulnak ki, amelyek hozzájárulhatnak az asztma és a tüdőtágulás kialakulásához.

A szintetikus ruhák manapság elárasztják az egész világot, hiszen ezek előállítása nem kerül sokba és viszonylag olcsók is, amelyet a legtöbb ember meg is tud fizetni. Azonban ezek rengeteg káros anyagot tartalmazhatnak, amelyekről az emberek szinte semmit sem tudnak.

Nemcsak maguk az anyagok tartalmaz káros anyagot, hanem a gyártásuk során is sok, az emberi szervezetre veszélyes anyagot alkalmaznak. Sok esetben azonban ezt nem tüntetik fel az eladásra szánt ruhák címkéin.

A gyártás során felhasznált vegyi anyagok, méreganyagok nemcsak a fent említett kétféle betegséget, hanem rákos megbetegedéseket is okozhatnak. Ez ellen csak úgy lehetne védekezni, ha a gyártók feltüntetnék a ruhák címkéjén, hogy a gyártás során milyen vegyi anyagokat használtak fel.

Ezek között vannak olyanok is, amelyek az emberi egészséget veszélyeztetik, ilyenek például a formaldehidek. Persze a gyártók szerint egy-egy ruhanemű olyan kis mennyiséget tartalmaz ebből a vegyi anyagból, hogy az nem számít ártalmasnak. De ha hozzávesszük, hogy például egyes kozmetikumokban is alkalmazzák még ezt a mérgező anyagot, akkor ezek összeadódnak és így már nem olyan biztos, hogy nem veszélyesek az emberi egészségre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A poliészter például kőolajból készül, a nejlon cellulózból, amelyet a feldolgozás során ammóniával vagy kénsavval kezelnek. A poliakrilnitrilt műszálak gyártásakor használják fel, amely belélegzése vérszegényeséget, émelygést, veseproblémákat és sárgaságot okozhat.

Az úgynevezett „tűzálló”, azaz nem gyúlékony ruhaneműk pedig olyan vegyi anyagot tartalmazhatnak, amelyek hormonproblémákat, pajzsmirigy-rendellenességeket és az agy fejlődésével kapcsolatos problémákat generálhatnak.

Mindenképpen érdemes tehát természetes anyagokból készült ruhákat vásárolni. Ilyen lehet a pamut, a selyem, a vászon, a kender, a kasmír vagy éppen a gyapjú.

  1. Debreczeni Láűszlóné

    Szeretném kérdezni, hogy mosással eltávolithatók e a méreg anyagok a ruhákból….!Köszönöm..!

  2. Pintér Anikó

    Poliészter töltetű paplant vettem, poliészter mikroszálas huzattal. Ilyenből rengeteget árulnak, igaz, az olcsóbb kategória, én azt hittem ezek jó minőségűek.
    Ha válaszolnak, köszönöm.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük