fbpx

Milyen egészségügyi hatásai vannak a vörösbornak?

Egy mosolygós baráti társaság ebédel, kezükben vörösboros poharat tartanak, miközben koccintanak.

Az idősebb emberek körében még élt az a mondás, hogy a vörösbor vagy bármilyen más alkohol kis mennyiségben gyógyszer, nagyobb mennyiségben „méreg”. Ez az elképzelés ma sincs másként, hiszen a vörösborral kapcsolatban is úgy tartják, hogy mértékkel fogyasztva nagyon jó hatással van a szervezetünkre, hiszen jót tesz a szív és az érrendszer egészségének.

A vörösborral kapcsolatban is sok kutatást végeztek. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a vörösbor mértékkel történő fogyasztása mintegy 50 százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Tanulmányok arról számolnak be, hogy a vörösbor meglehetősen gazdag antioxidánsokban, melyek nagyfokú gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek és segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Ilyen szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés, a szívroham vagy éppen a magas vérnyomás.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Természetesen a vizsgálatok a vörösbornak nemcsak a szívünkre és az érrendszerre gyakorolt előnyeit állapították meg, hanem más egészségügyi előnyökről is beszámoltak. Megállapításra került, hogy a vörösbor mértékkel fogyasztva a cukorbetegség megelőzésében is segíthet. Nem véletlen, hiszen egy resveratrol nevű antioxidánsban is rendkívül gazdag, amely javítja az inzulinérzékenységet, ez pedig megóvhat bennünket nemcsak a cukorbetegségtől, hanem a szövődményeitől is.

A vörösborban nagy mennyiségben megtalálható a rákellenes hatással rendelkező resveratrol, így ez a finom nedü hozzájárulhat sokféle rákos betegség megelőzéséhez. A napi 250 ml vörösbor fogyasztása nagyfokú védelmet jelenthet a vastagbélrák kialakulása ellen. A kutatók úgy vélik, hogy már csak azért sem érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani, hiszen a mértékletes és a rendszeres vörösborfogyasztás az, ami védelmet jelenthet, viszont a nagy mennyiségben fogyasztott alkohollal éppen az ellenkező hatásokat érhetjük el.

A vörösbor mértékletes és rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a kognitív képességek tartós elvesztésének megakadályozásához is. A resveratrol ugyanis segíthet megelőzni a korral járó agyi degenerációt, ami egyértelműen oka lehet a demencia kialakulásának.

A kutatók arra is rájöttek, hogy már napi 2 dl vörösbor idősebb személyek esetében segíthet megakadályozni a depresszió kialakulását.

 1. Szuhay Péter

  Természetesen valódi és jó vörösbort kell inni, én következetesen kerülöm a gyanúsan olcsó édes és félédes változatokat. Viszont érdemes kipróbálni a nyári szomjoltó változatot: egy rész vörösbor, öt rész csapvíz. Ha igazán jó benne a vörösbor, ez a híg ital is finom. Mert a folyadékpótlás is fontos, idősebbeknél pláne!

 2. Szalma László

  A vörösbor valóban jó, kellemes és hasznos ital, ami még az ember szívét is vidámítja.
  Jó lenne tudni, hogy a leírt, egészségre gyakorolt hatást
  valamennyi vörösbor kifejti é. ?
  Kötődik a hatás – jobban v. kevésbé jobban a fajtához,
  a bor alkohol tartalmához, a bor száraz v. édes jellegéhez ? A direkt termő -gyűmölcsében is kedvelt, borában is különleges ízvilágú- otelló is adja a pozitív egészségri hatásokat ?
  Létezik ezekre a kérdésekre elfogadható magyarázat, válasz ?
  László

 3. Kisváradi György

  T CÉG!
  Nagyon jónak tartom a vörös bor hatásáról készült cikket. Egy kérdésem van csak: Pitvarfibrilláció esetén is szabad fogyasztani vörösbort. Nekem azt mondták (kardiológus) hogy ebben az esetben nem ajánlott. KÉrem segítsenek ebben, mert van jó minőségű vörösborom, de nem merem fogyasztani egyéb jótékony hatásait ismerve, ha pitvarfibrilláció esetén nem javasolt
  SEgítségüket ekőre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Kisváradi György

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.