fbpx

Milyen előnyei és hatása vannak a sós vizes öblögetésnek, gargalizálásnak?

Fiatal lány fehér ruhában sós vízzel öblögeti a torkát.

Manapság egyre többen fordulnak a gyógyszer nélküli, természetes módszerek irányába. Ilyen a sós vízzel történő öblögetés is, amely nemcsak egyszerű, de olcsó és nagyon biztonságos módszer is.

Ezt a módszert nagyon sokféle betegségre alkalmazhatjuk. Ilyen például a torokfájdalom, a vírusos légúti fertőzés vagy éppen a megfázás. A sós vízzel történő gargalizálás enyhíti a tüneteket, a fertőzésék mértékét és megakadályozza, hogy komolyabban megbetegedjünk.

A sós vizes öblögetés bakteriális és vírusos eredetű fertőzések esetén is hatásos. Ez a fajta gargalizálás csökkenti az egyes vírusok és baktériumok elszaporodását, amivel minimalizálhatjuk az esélyét annak, hogy fertőzések alakuljanak ki a szájüregben, a garatban és a torokban. A sós víz ezeken túl enyhíti a gyulladást és ezzel nemcsak csökkenti a tüneteket, de meg is szüntetheti azokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Gyulladást nemcsak bakteriális és nemcsak vírusos fertőzés miatt alakulhat ki a torokban, hanem különféle allergiák miatt is. Ez utóbbi esetben a sós víz alkalmazása nagyon kíméletesen és gyorsan orvosolhatja a tüneteket.

A sós víz pozitívan hat a szájüreg egészségére is. Próbáljuk ki, hogy naponta egy-két alkalommal sós vízzel öblögetünk, és meglátjuk, hogy csökkenni fognak a gondjaink. Mire is jó a sós vizes öblögetés? Például fogszuvasodás, fogínygyulladás és fogágybetegségek megelőzésére és a tüneteik csökkentésére.

A sós víz nagyon hatékonyan gyógyítja még a szájüregi fekélyeket is. Ezek a sebek begyulladnak, fájdalommal járnak, viszont a sós víznek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is van.

Hogyan használjuk? Engedjünk egy 2 deciliteres pohárba langyos vizet, majd adjunk hozzá egy teáskanál sót. Alaposan keverjük el, majd gargalizáljunk ezzel az eleggyel. Ne nyelje, mert dehidratációt is okozhat. Ha javítani szeretné az ízét, adhat hozzá pár csepp frissen facsart citromlevet. Megfázás és influenza esetén préselt fokhagymalevet is csepegtethet a pohárba.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük