Stroke-os beteg ágyból való felállítása járókerettel egy fizioterapeuta segítségével.

A stroke ma már sajnos nemcsak az idősebb korosztályt fenyegeti, hanem egyre több fiatal felnőttet is érinthet ez a betegség. A stroke nem más, mint agyi károsodás, amelyet vagy az agyi vérkeringési zavar, a trombózis okoz, vagy érfalrepedés miatt bekövetkezett bevérzés miatt jön létre. A stroke egyik súlyos következménye a betegnél jelentkező féloldali bénulás, de emellett zavarok keletkeznek a szellemi képességeiben, a lelki életében, és a fizikai funkciók is zavart szenvedhetnek. A stroke betegségen átesett betegek értelmi képességei csökkenhetnek, és jellemzőek az indulati zavarok. Probléma jelentkezhet a kognitív, vagyis a gondolkodási képességeiben, de csökkenhet a figyelme és memóriagondjai is adódhatnak. A beteg fizikai állapotában is jelentős, negatív irányú változások következhetnek be. Problémája lehet a járással, a beszéddel, de a nyelés is gondot okozhat számára. A stroke-on átesett betegek gyakran küzdenek egyensúlyzavarral, koordinációs zavarral, de a vegetatív funkciók is zavart szenvedhetnek.

A stroke bekövetkezte utáni negyvennyolc óra kritikus. Ha ebben a két napban a beteg állapota számottevően nem romlik, akkor már mozgatható a beteg, persze csak nagyon lassan. A mobilizáció csak apránként történik meg. Először a beteg ülő helyzetbe kerül, majd szép lassan az állást és a járást gyakoroltatják vele, ha másképp nem megy, akkor különféle segédeszközöket alkalmaznak. A beteggel szakorvosi csapat – fizioterapeuta, mozgásterapeuta, pszichológus, neurológus, logopédus és más szakemberek – foglalkozik, akik összehangolt munkájukkal a beteg rehabilitációját segítik elő.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A rehabilitációnak az a célja, hogy a beteg állapota helyreálljon, rendeződjön, vagyis otthonába visszatérve a mindennapi tevékenységeit önellátó módon, de legalábbis minimális segítséggel el tudja végezni. Ahhoz, hogy a helyreállítás sikeres legyen, a beteg aktív közreműködése is szükséges. De ez csak abban az esetben megvalósítható, ha a beteg mentális állapota megfelelő, egyedül is képes már ülni, és testileg, lelkileg és szellemileg is bírja a különféle terheléseket. A rehabilitációs team elsősorban arra törekszik, hogy a stroke-os beteg képes legyen saját magát ellátni, vagyis megtanuljon önállóan étkezni, öltözködni, tisztálkodni, és valamilyen járást segítő eszköz segítségével elsajátítsa a biztonságos közlekedést. Mivel a stroke-on átesett betegek egy része még nem nyugdíjas korú, ezért nagyon fontos lenne, hogy ezek a betegek ne csak orvosi segítséget kapjanak, hanem lehetőséget kellene teremteni a szociális, a pedagógiai és a foglalkozási rehabilitációjukra is. Hiszen a betegek nagy része a betegsége után szociálisan izolálódik, magányossá válik, és sokan elveszítik a munkájukat, viszont sem anyagi, sem egyéb lehetőségük nem nyílik arra, hogy új szakmát tanuljanak vagy képezzék magukat, illetve hogy védett munkahelyen dolgozzanak.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*