Urológusával beszélget egy férfi.

Sok férfi csak legyint a kisebb panaszokra, sőt akkor sem nagyon hajlandók orvoshoz menni, ha a tünetek felerősödnek és a fájdalomtól már szinte járni sem tudnak. Évente sok férfi halálozik el heredaganat miatt, mivel a férfiak nem nagyon járnak el prosztataszűrésre, ahol pedig átfogó és alapos vizsgálatban lenne részük.

Sok férfi életét menthetné meg, ha rendszeresen vizsgálnák meg a kényes testrészüket. A heredaganat egyik legszembetűnőbb jele a herék megnagyobbodása. Hiába okoz ez kényelmetlenséget, ha fájdalmat nem, így sok férfi nem is törődik azokkal a tünetekkel, amelyek korábban nem voltak jellemzők. Ilyen például a herezacskó enyhe fájdalma. Nem is fájdalom ez, inkább csak olyan „húzóérzés”.

A kamaszkor egyik jellemzője a hang elmélyülése és a szőrnövekedés megindulása. Amennyiben túl korán következik be az érés, úgy felnőttkorban nagyobb esély lesz a hererák kialakulására.

A nőknek kötelező a mell önvizsgálata és rendszeres időközönként a rákszűrésen való megjelenés is. A férfiaknak sem árt, ha néha megvizsgálják a mellüket, ugyanis a hererák okozhat fájdalmat a mellben, pontosabban a mellbimbóban, illetve a mellek is növekedésnek indulhatnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben a herék mérete és alakja is megváltozik, úgy akkor is lehet gyanakodni erre a betegségre. Amennyiben szokatlan duzzanatot észlel a heréjén valaki, úgy érdemes mihamarabb egy szakorvost felkeresni. A férfiaknak urológus segíthet panaszaik okának feltárásában és a kezelési lehetőségekben.

A hererák másik figyelmeztető tünete, ha a herezacskók váladékoznak. Néhány esetben ez normális, de ha a panasz több napig vagy hétig fennáll, mindenképpen érdemes felkeresni egy orvost, aki különféle vizsgálatokat rendelhet el.

Sajnos a hererák is gyorsan ad áttétet, így a rendszeres köhögés és a szűnni nem akaró hátfájdalom ennek is lehet az egyik szembetűnő jele. A nyirokcsomók is megduzzadhatnak. Ez leginkább a nyakon a legfeltűnőbb.

Az áttétet adó hererák a gyomorban is okozhat fájdalmat. Ezért érdemes minden apró változásnál orvoshoz menni, mert az önvizsgálat és a szűrővizsgálatok életet is menthetnek.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*