fbpx

A hőhullámok a korai menopauzában szívbetegséget is jelezhetnek

40-es hölgy legyezővel legyezgeti magát.

A hőhullámok kihívást jelenthetnek a menopauzában szenvedők számára. Egy új tanulmány arról számolt be, hogy a hőhullámok a szívbetegség jelei is lehetnek. A kutatók úgy vélik, hogy azok a 40 és 53 év közötti nők, akik gyakori hőhullámokat tapasztalnak, hajlamosabbak az érrendszeri problémákra, amelyek szívbetegséghez vezethetnek.

A fiatalabb nőknél előforduló hőhullámok befolyásolják az endothel sejtek működését, amely magába foglalja az erek belső falát is. A hőhullámok a vér áramlására is hatással vannak. A fiatalabb korban jelentkező hőhullámok nagyobb kockázatot jelentenek a szívbetegségre, függetlenül más kockázati tényezőktől és az ösztrogénszinttől.

A hőhullámok nemcsak nagyon kellemetlenek, de a kardiovaszkuláris, csont- és agyi betegségekhez is kapcsolódnak.

A hőhullámok korai megjelenése jó módja lehet azoknak a nőknek az azonosítására, akiknek nagyobb a kockázata a szívbetegségre. Így javíthatnak az életmódjukon még akkor is, ha egyébként normális a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük és a glükózszintjük.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mit tehetnek a hölgyek a szívbetegségek kockázatának csökkentése és a véredények működésének javítása érdekében? A pulzusszámot növelő fizikai aktivitás például elősegíti az erek kitágulását és egészségesen maradását. Jó tanács még a hölgyeknek, hogy tartsák egészséges szinten a vérnyomásukat, a vércukorszintjüket és a testsúlyukat is.

Ezen kívül nagyon fontos az egészséges táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elkerülése és a legalább 7-8 óra alvás.

A genetikai hajlam természetesen megnövelheti a korán jelentkező hőhullámok kockázatát, de ezt részben ellensúlyozni lehet például a mediterrán étrenddel.

A menopauza időszakában a hőhullámok normálisnak mondhatók, mivel ezek jelzik az ingadozó ösztrogénszintet. Azonban a hőhullámok sok kellemetlen helyzetet teremthetnek amellett, hogy még a szív egészségét is veszélyeztetik. Ugyanis a gyakori hőhullámok növelik a szervezetben a gyulladást, az oxidatív stresszt. Okozhatnak ingadozó hormonszintet, inzulinrezisztenciát, vitamin- és ásványianyag-hiányt. A fizikai inaktivitás, az alvászavarok, a stressz és az alvászavarok pedig még inkább fokozzák a hőhullámokat. Tehát ezt az ördögi kört kell valahogy megszüntetni.

A mélylégzés segíthet a hőhullám okozta kellemetlen tünetek mérséklésében. A fitoösztrogének is segíthetnek, például a szója, a brokkoli, a maca. Ezek mind-mind jó hatással vannak a menopauza tüneteinek enyhítésére.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük