fbpx

A lúdtalp nem veszélyes, ám annál kellemetlenebb betegség

Kisgyerekek speciális lúdtalptornája gumis féllabdán.

A lúdtalp az életet nem veszélyezteti ugyan, de az életminőséget nagymértékben képes lerontani, hiszen sok esetben fájdalommal jár együtt. A lúdtalp egy olyan egészségügyi probléma, amely egészen kicsi korban is kialakulhat, de felnőttkorban is jelentkezhet. A lúdtalp a talp hosszanti irányú boltozatának megsüllyedése. Oka lehet a túlsúly, ha valaki megterhelő, fizikai munkát végez, de a terhesség során is kialakulhat. A lúdtalpas személyek nem bírják a hosszabb sétákat vagy a sok ideig tartó egy helyben állást, mert hamar elfáradnak, és sok esetben érezhetnek fájdalmat is, legfőképpen bokaízületi fájdalom jelentkezik náluk. Esetükben gyakran figyelhető meg úgynevezett csámpás járás is.

A lúdtalp más betegségeket és egészségügyi gondokat is generálhat. Ilyenek például az ízületi kopás, amelyet a lábcsontok megváltozott helyzete miatt kialakult fájdalom okoz. Kialakulhat bütyök, kalapácsujj, de a lúdtalp következménye bokasüllyedés is lehet. A lúdtalpas személyeknél általában tartási rendellenességek alakulnak ki. Sok esetben ugyanis egyes izmok megrövidülnek vagy megnyúlnak, amelyek hátgerincferdülést is okozhatnak.

Milyen terápiás eszközök és módszerek állnak a lúdtalpas személyek rendelkezésére? Első és legfontosabb, hogy az ebben a betegségben szenvedő egyén elsajátítsa a helyes járást, hogy az állapota ne romoljon tovább. Ortopéd szakorvos általában lúdtalpbetétet javasol a lehetséges gyógymódok egyikeként.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Nagyon fontos a láb rendszeres tornáztatása, vagyis az izmok erősítése és nyújtása. A lúdtalptorna vagy gyógytorna segítségével a lábboltozatokat tartó izmokat lehet megerősíteni, ez a korrekcióra is lehetőséget ad. A torna és a lúdtalpbetét egymás kiegészítői lehetnek. Gyógytornász tud csak személyre szabott lúdtalptornát kidolgozni, és abban is segítséget nyújt, hogy a lúdtalpas személy a különböző feladatokat alaposan begyakorolja, hogy aztán azokat a saját otthonában is el tudja végezni.

A gerincgyógyító masszázsterápia is sokat segíthet, melynek legfőbb célja a további súlyos szövődmények, a degeneratív elváltozások kialakulásának megelőzése. A masszázsterápia mellett javasolni szokták, hogy a páciens járjon minél többet a lábfej külső élén, amelyet a beteg eddig csak keveset használt, viszont ez az eddig hanyagolt izomzat megerősödését szolgálja.

1 hozzászólás

 1. PÁSZTOR FERENCNÉ

  Nagyon hasznos dolgokat dolgokat
  közölnek itt a gyógyszernélkűl magazinban,
  csak jó lenne,ha azt is odairnák,hogy mégis
  hol lehet ezeket a termékeket megtalálni ?
  Pl nekem a bokasüllyedésre kellene ez a tüskés műanyag járóka,mivel nagyon fáj az egész talpam !
  Ha valaki tudna ötletet adni,merre keressem,
  mert nem szeretek fölöslegesen járni !

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük