fbpx

A magas vérnyomás veszélyes

Két felfordított férfitenyér közrefog két női tenyeret, amelyek egy piros szív alakú tárgyat tartanak EKG-vonallal

A magas vérnyomás nagyon sok veszélyt hordoz magában. A kezeletlen magas vérnyomás oka lehet a szívinfarktus és a stroke kialakulásának. De milyen tényezők és milyen változások vezetnek idáig? Mutatjuk a válaszokat!

A magas vérnyomás következtében az artériák nem lesznek már olyan ruganyosak, megkeményednek és plakkok képződnek azok falán. A plakkok miatt az artériák keresztmetszete egyre kisebb és kisebb lesz, és emiatt csökken a vér áramlása, ami azt jelenti, hogy nem jut elegendő vér a szövetekhez és szervekhez.

Amennyiben a szívközeli artériákban halmozódik fel plakk, úgy szívkoszorúér-betegség is könnyedén kialakulhat.

Ha nagyon beszűkülnek az artériák, akkor fokozódhat a vérrögképződés kialakulásának a kockázata. Ennek következtében a szívizom nem jut elegendő oxigénhez és tápanyaghoz, ami szívinfarktushoz is vezethet.

A magas vérnyomás oka lehet a perifériás artériás betegség kialakulásának is. Ez azzal jár, hogy mozgás hatására fájdalom és görcs alakul ki az alsó végtagokban, pihenés során pedig ez a fájdalom megszűnik. Amennyiben ez a betegség nincs kezelve, úgy több más probléma is kialakulhat, mint például a láb elfekélyesedése és stroke.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amikor valamilyen tényező akadályozza a szív munkáját, a szívnek sokkal többet kell dolgoznia, ami azzal jár, hogy a szívizom megvastagszik, a szív pedig megnagyobbodik.

Minél szűkebb, kisebb lesz az artériák keresztmetszete, annál nagyobb az esélye a vaszkuláris demencia létrejöttének, ami voltaképpen elbutulást jelent, hiszen a lassabb véráramlás miatt nem jut elegendő oxigén és tápanyag az agyba.

A magas vérnyomás akár veseelégtelenséget is okozhat, ugyanis a vesék erei is szűkülnek, így azok nem képesek megfelelően ellátni a szűrő munkájukat, illetve a vesék sem jutnak elegendő tápanyaghoz és oxigénhez.

A magas vérnyomás szemproblémákat is generálhat, hiszen a szem erei, illetve a látóideg sem jutnak elegendő oxigénben dús vérhez, ami viszont komoly látásromlást is eredményezhet.

A magas vérnyomás következtében több kalcium kerül a vizeletbe, ami viszont oka lehet a gyakori csonttöréseknek.

  1. Szuhay Péter

    A magas vérnyomás a “néma gyilkos” mert nincs tünete. Ezért lenne fontos, hogy a háziorvos vagy az üzemorvos évente megnézze. Ha már egyszer sikerült magasat mérni, akkor érdemes saját vérnyomásmérőt venni és figyelni. Sajnos nem egyértelmű, hogy mi a magas. Ha az orvos azt mondja, hogy magas, kérjük meg, hogy mérje meg még néhányszor több nap eltéréssel, nem fog örülni. Öreg barátomnál már mértek magasat, jól megijesztették, aztán újrakezdte a teniszezést és rendbe is jött. Szóval a mozgás jó!

    1. A mozgás valóban leviszi a vérnyomást, elég akár napi fél-egy óra séta is, ki lehet próbálni.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük