fbpx

A manukaméz és az IBS

Manukaméz üvegben és egy adag fakanálon.

Az irritábilisbél-szindróma, azaz az IBS egy nehezen kezelhető állapot. Addig, míg a beteg megtapasztalja, hogy milyen ételeket kerüljön és mely táplálékot részesítsen előnyben, sok-sok kényelmetlenségen kell keresztülesnie. A manukaméz mint lehetséges kezelési forma nagyon hatékony lehet. Ez a méz már sok esetben bizonyított, például a sebgyógyításban vagy éppen a baktériumok elleni küzdelemben.

Milyen tünetei lehetnek az IBS-nek? Ilyen lehet a hasi fájdalom, a hasmenés, de a székrekedés és a puffadás is a kellemetlen szimptómák táborába tartozik. Az IBS számos ok miatt kialakulhat. Létrejöhet a folyamatosan jelenlévő vagy állandósult stressz miatt, depresszió esetén is kialakulhat, de bakteriális fertőzés következtében is létrejöhet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hagyományos klinikai kezelések közé sok minden beletartozhat. Például a gyógyszeres kezelés, a hipnoterápia, a kognitív viselkedésterápia. Sokan az antidepresszánsra esküsznek, mivel gyakran az állandó idegeskedés az oka a folyamatos bélmozgásoknak és puffadásnak. A betegek egy részénél tartós állapotváltozást lehet elérni, de sok páciens esetében a „wellness állapotot” ismét egy hullámvölgy követi az IBS-re oly jellemző kellemetlen tünetekkel karöltve.

A manukaméz az új-zélandi manukabokor virágnektárjából származik. A mézről eddig is tudtuk, hogy gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. A manukaméz azonban még a hagyományos méznél is sokkal értékesebb. Új-Zéland őslakosai, a maorik már több évszázada használják ezt a mézet gyógyászati célokra. A manukamézet lehet használni sebekre, de a megfázást is gyógyítja, illetve a gyomor- és bélbántalmak esetén is nagyon nagy hasznunkra válhat.

IBS esetén a gyomor és a bélrendszer nem működik megfelelően. Nos, a manukaméz nagyon sokat segíthet, ha irritábilisbél-szindrómánk van. Ha a manukamézet rendszeresen fogyasztjuk, megelőzhetjük a gyomor- és bélrendszeri megbetegedéseket. Ez a méz elősegíti a hasznos baktériumok elszaporodását, ezzel szemben eredményesen veszi fel a harcot a káros bélbaktériumokkal szemben.

A manukaméz az energiafokozásban is részt vesz. Megakadályozza a gombák elszaporodását, ami megint csak az egészséges bél- és gyomorműködést segíti elő. A manukaméz remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és javítja az általános egészségi állapotot is. Vizsgálatok során az is bebizonyosodott, hogy jelentős javulás érhető el a rendszeres fogyasztásával fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegek esetében.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük