fbpx

A pikkelysömör és a szívbetegség kapcsolata

Egy fehér köpenyes orvos a két kezét előrenyújtva egy piros szívet tart.

Mint tudjuk, a pikkelysömör egy bőrbetegség, a szívbetegség pedig egy krónikus betegség, ami sokféle tényező miatt alakulhat ki. Első gondolatunk nem az, hogyha valaki pikkelysömörben szenved, akkor szívbetegsége is van, hiszen a két betegségnek látszólag nem sok köze van egymáshoz. A legutóbbi kutatások azonban azt mutatják, hogy van összefüggés a pikkelysömör és a szívbetegség között

Sajnos a kutatások alátámasztották, hogy a pikkelysömörben szenvedő betegeket jobban veszélyezteti a szívbetegség. De ez a kellemetlen bőrbetegség más olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is megnövelheti, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke vagy akár a metabolikus szindróma.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Hogy mi lehet az összefüggés a pikkelysömör és az említett krónikus betegségek között? A pikkelysömörben szenvedőknél megnövekszik a zsigeri zsír, vagyis zsírlerakódások keletkeznek a szív és a máj körül, megemelkedik a vérnyomásuk és nagyobb az esélyük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására. Emellett a magas vérnyomás és a metabolikus szindróma veszélyei is fokozottabbak az esetükben. Ennek az oka nem más, mint az, hogy gyulladás alakul ki a szervezetükben, ami fokozza a krónikus betegségek kialakulását. A metabolikus szindróma, a cukorbetegség és a szívbetegség is éppen ilyen krónikus betegség.

Esetükben sokkal gyakoribb a magas vérnyomás kialakulása, ami viszont szívroham és stroke kialakulásához is vezethet. A vérnyomás rendszeres ellenőrzésével mi magunk is monitorozhatjuk az értékeinket, így egy esetleges magas vérnyomás esetén időben elkezdődhet a kezelés, amivel megakadályozhatjuk a komolyabb betegségek kialakulását.

A pikkelysömörben szenvedő betegeknél a koleszterinértékek is magasabbak, habár ennek más olyan életmódbeli tényező is oka lehet, mint például a dohányzás, a magas zsírtartalmú étrend, az inaktív életvitel, illetve a családi halmozódás.

Ha azonban odafigyelünk ezekre a kockázati tényezőkre és elhagyjuk a káros szokásainkat, akkor jelentősen lecsökkenthetjük a magas koleszterinszint kialakulásának esélyét.

Mindenképpen jó hírnek számít, hogy az érintett pikkelysömörben szenvedő betegek életmódváltással és gyulladáscsökkentő étrend bevezetésével jelentősen mérsékelhetik a más krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük