fbpx

A sáfrány gyógyító ereje

Sáfrány virágok, mellette bambusztálban pedig a virág bibéi.

A sáfrány egy ősi fűszer, amelyet a mediterrán térségben a mai napig is rendszeresen használnak, de ennek a gyógynövénynek nagy szerepe van az ájurvédikus gyógyításban is. A legutóbbi kutatások arra mutatnak rá, hogy a sáfrány képes elpusztítani a rákos sejteket.

A sáfrány három karotinoidot is tartalmaz, vagyis olyan antioxidáns növényi pigmenteket, amelyek potenciális védelmet jelenthetnek a rákos sejtekekel szemben. Ezek a karotinoidok gátolni tudják a rákos megbetegedést kiváltókat, például a környezeti toxinokat, a szabad gyökök oxidatív károsodását, a sugárzást, a gyulladást és a vírusokat, vagyis minden olyan tényezőt, amelyek elindíthatják a rákot okozó folyamatokat.

Az apoptózis programozott sejthalált jelent, amely rendszerint szabályozza a sejtnövekedést. A rákos sejtek elveszítik az apoptózisra a képességüket, sőt pusztító mértékben növekedésnek indulnak. A sáfrány egyes feltételezések szerint képes megelőzni ezt a folyamatot, például a tüdő, a máj és a gyomor agresszív rákos megbetegedése esetén is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A rákos megbetegedések gátlása és az apoptózis kialakulása mellett a sáfrány gátolja a mátrix metalloproteináz vagy MMP-termelést, amely egy olyan anyag, amit a rákos sejtek az egészséges szövetekben lévő sejtek közötti fejérjeszintegrácia elpusztítására használnak, ez pedig fontos tényező a rák terjedésének szempontjából.

A sáfrány elnyomja az angiogenezist, azt a folyamatot, amelyek során daganatot tápláló új erek keletkeznek. A kutatók szerint ez úgy érhető el, ha csökkenti a létfontosságú jelátviteli molekulák szintjét, amelyet a daganatok termelnek az új vérellátás kialakítása érdekében.

A gyulladás kulcsszerepet játszik a rák kialakulásában. A sáfrány erőteljes gyulladáscsökkentő hatásai még egy fegyvert adnak a rák elleni harcban. A gyulladás lehet az oka más krónikus betegségek kialakulásának is.

Egy állatkísérletbe egereket vontak be. Az egerek valamilyen daganatos megbetegedésben szenvedtek. Mielőtt a kis rágcsálók megkapták volna a kemoterápiás kezelést, sáfránykiegészítést is kaptak. A kutatók szerint a sáfrány jelentősen gátolta a DNS-károsodást. A kutatók azt is megemlítették, hogy a kemoterápiás kezeléssel ellentétben a sáfrány egyáltalán nem okoz mellékhatásokat.

    1. Pásztor Ferencné

      Nagyobb boltokban lehet kapni, a füszereknél,
      igazi safranyt ! Nem szeklicét !

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.