fbpx

A sarokfájdalom kellemetlen, de nem kell beletörődni!

Egy tálban fehér kavicsok, fehér és rózsaszínű virágok és egy női láb, amelyet a keze megérint.

Életében egyszer már biztos mindenkinek fájt a sarka. A sarok fájdalmát sok minden okozhatja, feltörheti a cipőnk, beleüthetjük valamibe a lábunkat, de ezernyi más ok is állhat a sarokfájdalom mögött.

Amennyiben régebb óta jelen van ez a panasza, érdemes kérni egy alapos orvosi kivizsgálást, hiszen nem biztos, hogy csupán a lába fáj, lehet, hogy valamilyen súlyosabb ok áll a probléma mögött. Nem kizárt ugyanis, hogy keringési zavar vagy a cukorbetegség egyik szövődménye váltja ki a fájdalmat.

Ha a kivizsgálások nem vezettek eredményre, azaz az orvos mindent rendben talál, akkor következhetnek az otthoni, természetes gyógymódok, amelyek általában meghozzák a gyógyulást is. Előfordulhat ugyanis, hogy csupán egyszerűbb ok miatt alakult ki a sarok fájdalma, amelynek kezeléséhez csak néhány rendszeresen végzett gyakorlatra vagy egyszerű praktikára van szükség. Lássuk is, hogy melyek ezek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A váltózuhany nagyon jót tesz a keringésnek. A sarok fájdalmát is csillapíthatja, ha egyszer meleg, majd rögtön utána hideg vízben áztatjuk. Helyezzen el két lavórt egymás mellé. Az egyikbe öntsön forró vizet – vigyázzon, meg ne égesse magát –, a másikba pedig hideg, jeges vizet. Először helyezze 3 percre a meleg vízbe a fájós lábát, majd következhet a hideg víz. A „kezelés” addig tartson, amíg jólesik ez a fürdő.

Az otthoni labdás torna is sok esetben eredményes, és enyhül a fájdalom. Egy pici gumira vagy teniszlabdára lesz csak szüksége, semmi másra. Helyezkedjen el kényelmesen egy széken, vegye le a lábáról a zoknit, majd a kis méretű labdát helyezze a talpa alá. Gördítse a labdát a lábujjaitól a sarka irányába, majd vissza. Végezze el a gyakorlatot alkalmanként legalább tízszer. Naponta többször is megtornáztathatja ily módon a talpát.

A vízben történő áztatás is csökkentheti a sarok fájdalmát, főként ha egy kevés Epsom-sót is szór a lábáztató vízbe. Ez a sós víz  ellazítja az izmokat és csökkenti a gyulladást, így enyhítve a fájdalmat.

A lábtorna is nagyon hasznos lehet. Üljön le kényelmesen egy székre, vegye le a zokniját és készítsen elő egy törölközőt. Helyezze rá a lábát, majd a két keze segítségével ragadja meg a törülköző két végét és emelgesse ily módon a lábát.

A másik gyakorlathoz álljon fel és menjen oda a falhoz. Támaszkodjon kinyújtott karral a falnak, álljon lábujjhegyre. Tartsa így meg magát 10 másodpercig, majd ereszkedjen le teljes talppal a szőnyegre. Ezzel a talp izmait nyújtjuk meg, ami szintén csökkenti a fájdalmat.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.