fbpx

A szőlőmagkivonat segíthet megakadályozni a vérrögképződést

Egy asztalon fehér és kék szőlő, előttük szőlőmagok és üvegcsében szőlőmagkivonat.

Manapság nagyon sokan dolgoznak home office-ban és sokan végeznek ülő munkát. Azt gondolnánk, hogy ez az életmód nem veszélyes, pedig rengeteg vizsgálat épp az ellenkezőjét bizonyította be. A sok órán keresztül történő ülés több szempontból is veszélyezteti az egészségünket.

Az, hogy órákon át ülünk, jelentősen befolyásolja a vérkeringésünket és sajnos megnövelheti a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát. Ez általában a lábakat veszélyezteti, ha kialakul a vérrög, megakadályozza az erekben a vér normális áramlását. Ez egy életveszélyes állapot is lehet, hiszen a vérrög kiszabadulhat és akár tüdőembóliát is okozhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A vér áramlását sokféleképpen javíthatjuk és ezzel jelentősen csökkenthetjük a trombózis kialakulásának kockázatát. Kutatások igazolják, hogy a szőlőmag is a segítségünkre lehet ebben.

A szőlővel és a vörösborral kapcsolatban sok kutatást végeztek. Franciaországban például rendszeresen fogyasztanak az emberek vörösbort, talán ennek is köszönhető, hogy körükben sokkal kisebb a szívbetegségek előfordulása. Nem véletlen, hiszen a szőlő nagyon gazdag polifenolokban, leginkább resveratrolban és kvercetinben.

A kutatások szerint a polifenolok, mint nagyon erős antioxidánsok javíthatják a vér áramlását, illetve megakadályozhatják a vérrögök kialakulását. Különösen akkor érvényesülnek ezek a pozitív hatások, ha valaki a munkája miatt nagyon sokat ül nap mint nap.

A szőlőmagkivonat csökkentheti a vérrögök méretét is, eközben pozitívan hat az erek és artériák egészségére. De mérsékli a gyulladásos citokinek számát is, amivel jelentősen csökken a vérlemezkék összetapadásának és a vérrögképződés kialakulásának esélye.

Ha a vénában alakul ki vérrög, az tüdőembóliát okozhat, de az is veszélyes, ha az artériában jön létre, hiszen ez tehető felelőssé a szívroham és a stroke kialakulásáért. A szőlőmag és a belőle készült kivonatok nagyon előnyösek a szív és az érrendszer egészségére nézve.

A szőlőmag mindamellett, hogy mérsékli a vérrögképződés kockázatát, csökkenti a vérnyomást és a trigliceridszintet a vérben, illetve a LDL-koleszterin oxidációját, de eredményesen harcol a szervezetben kialakuló gyulladás ellen is, ami ha tartóssá válik, hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük