fbpx

A vérnyomáscsökkentő zeller

A vérnyomás az az erő, amelyet a vér az artériák falára fejt ki. Ha a nyomás jelentősen emelkedik és hosszabb ideig ezen a szinten marad, ez a szervezetben komoly károkat tud okozni. A zeller képes pozitívan befolyásolni a vérnyomást. A zeller olyan rendkívül hatékony összetevőket tartalmaz, amelyek gondoskodnak többek között az artériafalak ellazításáról, és ezzel az ereket tágítják.

A zeller képes csökkenteni a vérnyomást

Szerencsére a manapság legtöbbet használt zöldségfélék egyike a zeller, amely erős, rostos szárával és ropogós állagával egy természetes lehetőséget kínál a vérnyomás csökkentésére anélkül, hogy a lehetséges mellékhatások kockázatát magában hordozná, amelyek a vényköteles gyógyszereknél gyakran fellépnek.

A zeller létfontosságú ásványi anyagokat tartalmaz

De hogyan képes a zellerlé ezeket az értékeket befolyásolni? Ez a sokoldalú zöldség rendkívül hatékony összetevőkből áll, amelyek ftalidokat (bizonyos illóolajokat) is tartalmaznak. Ezek az artériafalak ellazításáról gondoskodnak, és ezen a módon hozzájárulnak az erek tágításához úgy, hogy a véráram alacsonyabb nyomással folyhasson. A ftalidok más módon is csökkentik a vérnyomást, mivel képesek az úgynevezett stresszhormonokat leépíteni. A zeller ráadásul nagy mennyiségű magnéziumot, káliumot és kalciumot tartalmaz. Ezeknek az ásványoknak a jótékony hatása hozzájárul egy kiegyensúlyozott idegrendszerhez, és kiegyenlíti a szervezet „feszültségszintjét”.

A hagyományos tudást csak nem régóta kutatják

Habár már Hippokratész is ajánlotta ennek a zöldségnek a levét olyan pácienseknek, akik idegi problémákban szenvedtek, és a hagyományos kínai orvostudomány is már régen felismerte, hogy a zellerlé csökkenteni képes a túl magas vérnyomást, ez az élelmiszer csak nem sokkal ezelőtt vált újra az orvosi kutatás tárgyává a nyugati világban.

A Chicagói Egyetem Orvostudományi Intézete végezte az első tanulmányok egyikét a zeller emberi vérnyomásra gyakorolt hatásáról. Az egyik esetben az egyik tudós apjának a vérnyomása 158/96-ról 118/82-re csökkent, miután csak egyetlen hétig naponta 4 zellerszárat fogyasztott.

A rendkívül hatékony zellerlé integrálása a táplálkozásba segíthet az érintetteknek a vérnyomást csökkenteni, és preventív intézkedésként a túl magas vérnyomás kockázatát elhárítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük