fbpx

Az orrmelléküreg-gyulladás otthoni gyógymódjai

Középkorú nő zsebkendőbe fújja az orrát.

A szervezetben kialakuló gyulladások gyakran okoznak fájdalmat. Nincs ez másként az orrmelléküreg-gyulladással sem, amikor is a gyulladás miatt elzáródnak az orrmelléküreg és az orrüreg közötti szűk járatok, így a nyomás egyre erőteljesebb lesz az orrmelléküregben, amely egyre jobban fokozódó fájdalommal jár együtt. Az orrmelléküreg-gyulladás tünetei lehetnek többek között a nyomásérzékenység, a láz, az orrnyálkahártya vérbősége, a már szinte az elviselhetetlenségig fokozódó fájdalom és jellemző még az orrfújáskor jelentkező, az orrból távozó sűrű, sárgás színű orrváladék.

Amikor valakit orrmelléküreg-gyulladás gyötör, akkor próbáljon elsősorban olyan táplálékokat magához venni, amelyek gazdagok antioxidánsokban, például A-, C- és E- vitaminokban. Kerülni kell az olyan élelmiszereket, amelyek allergiát okozhatnak, illetve a különféle méreganyagok még inkább felerősíthetik a tüneteket. Érdemes ilyenkor (is) biozöldséget és -gyümölcsöt fogyasztani, hiszen ezekben biztosak lehetünk, hogy nem tartalmaznak semmiféle vegyszert és a szervezetünkre káros mérgező anyagot. Amikor odakint nagy a légszennyezettség, akkor érdemes inkább a lakásban tartózkodni. A szoba levegőjének tisztításáról és párásításáról is gondoskodni szükséges.

Orrmelléküreg-gyulladásánál nagyon hasznos lehet az inhalálás, ugyanis a belélegzett gőz segít megszabadulni az orrüregben felhalmozódott váladéktól, amely a légzést is nehezítetté teszi. Bizonyos időközönként hasznos lehet az orröblítés, amely nemcsak a gyulladást keltő anyagokat távolítja el az orrüregből, hanem a légzést is megkönnyíti. A kialakult fájdalom csillapítására pedig a hideg vizes borogatás hozhat enyhülést. Orrmelléküreg-gyulladásnál néhány gyógynövény – bíbor kasvirág, propolisz, fokhagyma, ánizskapor, sárgagyökér – is enyhülést hozhatnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amikor valakit orrmelléküreg-gyulladás gyötör, akkor általában első útja az orvoshoz vezet, aki különféle fájdalomcsillapítókat és antibiotikumokat ír elő. Amennyiben még nem súlyos az állapota, érdemes először otthoni gyógymódokhoz folyamodni, hiszen a szervezetünket nem lehet mindig gyógyszerekkel és antibiotikummal terhelni. Sőt, az lenne a legjobb, ha első körben nem ezekhez a termékekhez, hanem a természet kincseihez és az otthoni gyógymódokhoz fordulnánk. Amennyiben ennél a betegségnél csak szűnni nem akaró fejfájást tapasztal, akkor ezt illóolajokkal is lehet csillapítani. Cseppentsen 9 csepp vizet és 1-2 csepp borsmenta-illóolajat két vattakorongra, amelyeket helyezzen a halántékára. A fájdalom hamarosan alább fog hagyni. Így máris egy szem gyógyszerrel kevesebbet kellett bevenni, amiért a szervezete hálás lesz. Nem biztos, hogy mindig minden betegséget csak gyógyszerrel lehet és kell orvosolni.

  1. Ez mind hasznos,de a gyömbérről sem feledkezzünk meg.Teája kiváló immunerősítő,és gyógyulást elősegítő.

  2. Nekem az orröblités hozta a gyogyulást!Azota megelözés céljábol alkalmazom rendszeresen,és végre semmi bajom,pedig évente többször volt orrm.üreg gyulladásom!

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük