Hónalját és mellét vizsgálja egy hölgy.

A hónaljban gyakran jelenhetnek meg csomók. Nem minden esetben jelent komoly betegséget, de azért jó nyomon követni, mert ha növekszik és nem múlik el még napok vagy 2-3 hét múlva sem, akkor jobb mielőbb a háziorvossal konzultálni.

Mégis milyen okból alakulhat ki csomó a hónaljban? Az egyik ok a ciszta vagy tályog. Ez általában azoknál a személyeknél alakul ki, akik rendszeresen borotválják a hónaljukat. Azonban ez veszélyeket is hordozhat magában, főleg akkor, ha a borotva nem volt tiszta. A tályog arra utal, hogy az adott bőrszövet elfertőződött. Mivel a hónalj igen érzékeny, ezért ha ciszta nő benne, akkor akár sebészeti beavatkozásra is szükség lehet. De a gyulladáscsökkentés is sokat segíthet, hiszen a fájdalmat többnyire a gyulladás generálja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Lipóma is kialakulhat a hónaljban. A lipóma egy zsírcsomó, vagyis egy jóindulatú zsírdaganat. Negyvenéves kor fölött gyakori probléma. Ha nem okoz panaszt, nem kell vele foglalkozni, egyéb esetben műtét során távolítják el ezt a jóindulatú daganatot.

Ha nem jól működik az immunrendszer, akkor különféle fertőzéseknek lehetünk az áldozatai, ilyenkor gyakran megduzzadnak a nyirokcsomók is. A fertőzést vírusok vagy baktériumok is okozhatják. Autoimmun betegségek miatt is megduzzadhat a nyirokcsomó. Például ízületi gyulladás vagy lupusz esetén.

A hónaljban akkor is keletkezhetnek csomók, ha a verejtékmirigyek begyulladnak. Ez egy krónikus gyulladásos bőrbetegség. Ezt fájdalmas kelések és csomók kísérik. Nemcsak a hónaljban alakulhatnak ki, megjelenhetnek a mellek alatt, az ágyék tájékán és a farpofák között is. Ezek a gyulladt tályogok egyes esetekben ki is fakadhatnak, ami váladékozással és kellemetlen szaggal párosul. Sajnos a betegséget nem könnyű diagnosztizálni, pedig fontos lenni minél hamarabb megtudni, a betegeknek is, hogy mivel áll szemben, mivel a betegség ténye és ez az egészségügyi probléma nemcsak fizikailag, de lelkileg is nagyon megterhelő.

Sajnos a kis kedvenceink, a macskák is okozhatnak nyirokcsomó-megnagyobbodást. A cicák által hordozott baktérium vált ki ilyen tüneteket. Az orvos antibiotikumot írhat ki a betegség gyógyítására.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*