Egy csokor frissen leszedett borsmentát tart kezében egy nő.

Borsmentát már az egyiptomi piramisokban is találtak. Talán már ezekben az időkben is felfedezték csodálatos gyógyhatásait. Sokan csak sütés és főzés során használják ezt a növényt, vagy csak gyógyteát készítenek belőle, pedig kutatások is igazolják a borsmenta terápiás hatásait. Őseink minden bizonnyal nagyon is tisztában voltak a borsmenta gyógyászati értékeivel, hiszen nemcsak az egyiptomiak, hanem már az ókori görögök és rómaiak is számos feljegyzést készítettek erről a csodálatos gyógyító növényről. A borsmentát használhatjuk belsőleg, külsőleg, de aromaterápiás hatásait is kiélvezhetjük.

Már a kilencvenes évek óta ismeretes, hogy a borsmenta az egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb gyógyszere a manapság is oly elterjedt betegségnek, az irritábilisbél-szindrómának. Egy kutatásba IBS-ben szenvedő betegeket vontak be, akiknek borsmentaolajat adtak. A vizsgálat után a betegek hetvenöt százaléka számolt be jelentős javulásról. A borsmentaolaj vagy -kapszula megszünteti az olyan tüneteket, mint a székrekedés és hasmenés, illetve csökkenti a hasi diszkomfortérzetet, ami az egyik leggyakoribb panasz ezeknél a betegeknél.

A borsmentaolaj a vastagbél görcsös fájdalmát is meg tudja szüntetni és a gyomor kiürülését is elősegíti. A funkcionális diszpepszia egy olyan emésztőrendszeri probléma, amely főként étkezés után jelentkezik, és gyakran jár együtt puffadással, teltségérzettel, felső hasi feszüléssel és émelygéssel. A borsmentaolaj ezeket a panaszokat is megszünteti. Egy kutatás során a vizsgálatba bevont személyeknek 90 mg borsmentaolajat és 50 mg köményolajat kellett két héten keresztül minden nap elfogyasztaniuk. Ez a kétféle olaj a betegek nagy részénél jelentős javulást eredményezett.

A szoptatás gyakran okozza a mellbimbó kisebesedését és a bimbó fájdalmát. Azonban a borsmentavíz megakadályozza a mellbimbó kirepedezését és a mellbimbó fájdalmát is megszünteti.

A borsmenta a szénanátha kellemetlen tüneteit is csökkenteni tudja. A borsmentaolajos kezelés az övsömör okozta fájdalmat is megszünteti.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A borsmentával történő aromaterápiás kezelés növeli az éberséget és a memóriára is pozitív hatást gyakorol. A borsmentaolajjal védelmet élvezhetünk a herpesz szimplex vírus 1-es típusa ellen. A középkorban gyakran használták a borsmentalevelek porított változatát. Nem véletlenül, hiszen a levelek megakadályozzák a fogszuvasodást, fehérítik a fogakat és segítséget nyújtanak a kellemetlen szájszag leküzdésében. Talán nem véletlen, hogy annyi fogápoló termékben is találkozhatunk ezzel a gyógynövénnyel.

Mint minden gyógynövény esetében, különösen óvatosan kell eljárni a borsmentakivonat és a borsmentaolaj esetében is. Ne feledje, mindent, így a gyógynövényeket is csak mértékkel fogyasszuk és használjuk, hiszen ebben az esetben is érvényes, hogy a kevesebb néha több. Egy kutatás során vizsgálták azt is, hogy a borsmenta nagyobb mennyiségben használva is jó hatással van a memóriára, de éppen az ellenkezője bizonyosodott be. Ha nagyobb mennyiséget lélegzünk be a borsmenta-illóolajból, akár még memóriaromlást is tapasztalhatunk. Ezért mindig csak óvatosan és körültekintően alkalmazzon mindenféle gyógynövényt.

Ehhez a cikkhez 6 hozzászólás

 1. Jebudánszki Istvánné

  A rák természetes gyógymódjáról szeretnék tőbbet tudni,mivel köztudttá válik lassan a most alkalmazott kezelések káros hatása.Jó lenne olyan orvosokról tudni,akik fel is vállalják olyan betegek segítését akik nem vállalják a hagyományos kezeléséket. Elnézést ,hogy nem a cikkel kapcsolatosan irtam.
  Üdv.Jebudanszki M.

 2. Karakó József

  Köszönöm az értékes ismereteket.

 3. Motruk Miklósné

  A borsmenta áldáos hatását már a gyerekeimnél is tapasztaltam rendszeresen fogyasztottuk, és gyönyörű ép hófehér fogaik voltak, és az emésztésükre is jó hatással volt.
  Ha a családban valakinek görcsölt hasa borsmenta teát itattunk vele, még a gyomorsavra, epegörcsre is jó. Mindenkinek ajánlom naponta egy csészével elfogyasztani.

 4. Székrekedés-hasmenés kezelésére,hol lehet venni patikán kivül

 5. állandó székrekedés gyogyszerek mellet.

 6. Czunyi Ferencné

  Hasznos lenne ha a gyógynővények jótékony hatása mellett elmondanák ,hogy kiknek, milyen betegségben szenvedőknek kell óvakodni vagy nem fogyasztani őket.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*