fbpx

Előzzük meg a köszvényt!

A köszvény az artritisz (ízületi gyulladás) legsúlyosabb formáihoz tartozik. Többnyire akkor alakul ki, amikor a vérben krónikusan magas a húgysav értéke. A húgysav egy olyan anyagcsere-melléktermék, amely a purinok lebontásakor keletkezik. A purinokat a táplálékkal visszük be, illetve a szervezet maga is termeli. Különösen sok purint tartalmaznak az állati élelmiszerek. A bőrben és a belsőségekben található meg magas koncentrációban.

A fájdalom kiváltója

A húgysav hegyes, tűszerű kristályokat alkothat, amelyek főleg az ízületekben rakódnak le. Ezek duzzanatot, bőrpírt, hőt és merevséget eredményeznek az ízületekben. A húgysav normál esetben a vérben oldott állapotban van és a vese szűri át, mielőtt a vizelettel kiválasztódna. A köszvényben szenvedők vagy túl sok húgysavat termelnek, vagy a veséjüknek problémája van a kiválasztással. Sok esetben a köszvény oka nem ismert.

Krónikus köszvény

Ha a köszvény több éven át kezeletlenül marad, krónikus köszvénnyé fejlődhet. Krónikus fájdalmak és gyulladásos reakciók alakulnak ki. Az érintett ízületek a nagy mennyiségű lerakódott húgysavkristály miatt tartósan károsodnak. Ennek során csomós duzzanatok jönnek létre, általában az ujjízületekben.

A köszvény megelőzése

Alapvető fontosságú, hogy a vér húgysavszintjét normál keretek között tartsuk. Ezt többek között a következőképpen érhetjük el:

  • A normál testsúly megőrzése egészséges, bázikus táplálkozással és rendszeres mozgással.
  • A purinban gazdag élelmiszerek túlzott fogyasztásának kerülése. Különösen gazdag purinban a hal és a tengeri gyümölcsök, a belsőségek, a szalonna, a hús, a hüvelyesek és az élesztő.
  • Az alkoholfogyasztás korlátozása vagy teljes elkerülése. A túlzott alkoholfogyasztás – főleg a sör – akadályozhatja a húgysav kiválasztódását, és így köszvényhez vezethet.
  • Sok vizet igyunk (2,5-3 litert naponta). A víz segít a húgysavat felhígítani a vérben, és aztán kiválasztani.
  • A bázikus fürdők (láb- és/vagy kézfürdők, valamint teljes fürdők) biztosítják a húgysav kivezetését a bőrön keresztül. Az érintett ízületekre helyezett bázikus borogatás lassan feloldja a kristályokat, így azok könnyebben kiválasztódnak a veséken keresztül.
  • Ezen túlmenően célszerű a szervezetet belsőleg támogatni jó minőségű ásványi anyagok bevitelével a keletkezett savak semlegesítésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük