Türkiz spirálos formák sok apró, pontszerű anyaggal körítve.

A krónikus betegeket sokféle panasz kínozhatja. Érezhetik magukat gyengének, az ízületeik mozgása korlátozott lehet, csökkenhet az állóképességük, de a légzésükkel is gondok lehetnek. Ma már van mód arra, hogy ezek a betegek megtanulják, hogyan küzdhetik le a fáradtságot, amely miatt nem tudják tökéletesen ellátni a napi feladataikat. Ennek egyik módja a „munkaegyszerűsítési” technika, a másik pedig az „energiatakarékosság”.

Az első dolog, amit meg kell a krónikus betegeknek tanulni, hogyan osszák be az idejüket. Hatékonyan úgy lehet az időt beosztani, ha előre terveznek és napirendet készítenek saját maguk számára. A napirendet úgy érdemes elkészíteni, hogy a beteg először a nehezebben elvégzendő feladatokra koncentrál, majd következhetnek az egyszerűbb tevékenységek. Ha otthon van, vagyis nem kell munkába mennie, akkor ne érezze magát nyomás alatt, nem kell rohanni, hiszen bőven van ideje a tevékenységek elvégzésére.

Ha például orvoshoz kell mennie, akkor mindig kérjen időpontot – háziorvosnál is lehet –, ezzel elkerülheti a reggeli kapkodást, amely a tünetek felerősödéséhez vezethet. Ha időpontra érkezik, akkor nem kell sietnie, ráér szép komótosan készülődni.

Ha otthonról dolgozik, nem mindig a legkényelmesebb megoldás a legjobb az Ön számára. Lehet, hogy csábító lehet a puha kanapén üldögélni, de onnan nehézkes lehet a felállás, így ehelyett egy kartámlás, keményebb széket válasszon ülőalkalmatosságnak. Bármilyen ülőtevékenységet is végez otthon, fontos, hogy minden a keze ügyében legyen – erre a párját, vagy a családtagjait is megkérheti –, így annál kevesebbet kell hajolni, görnyedni. A nehéz tárgyakat ne emelje, hanem tolja maga előtt és ne végezzen megerőltető mozgásokat.

Állítson fel fontossági sorrendet a tennivalók között, és amivel nehezen birkózik meg, hárítsa azt másokra. Bizonyára a családtagjai is meg fogják érteni, hogy nem lustaságból nem végez el egy-egy otthoni feladatot. Ezzel is csökkentheti a krónikus betegsége miatt kialakult tüneteket.

Most néhány olyan ötlet, tanács következik, amelyekkel energiát takaríthat meg, ezzel is csökkentve a kialakult fáradtságot és fájdalmat. Ha hajat mos, sminkel vagy borotválkozik, ezt a fürdőszobai mosdókagylónál ülve is megteheti. Fürdés közben használjon egy hosszúnyelű kefét, amellyel a hátát és a lábait is meg tudja mosni. Ha nehezen megy a fürdés utáni törülközés, akkor húzzon fürdőköpenyt és hagyja, hogy a teste magától száradjon meg. A zuhanyzóba állítson egy műanyag széket és ezen ülve zuhanyozzon, így sokkal kényelmesebb, mintha 10-15 percig egyfolytában állnia kellene. Válasszon rövid frizurát, amelyet könnyebb rendben tartani. Használjon emelt WC-ülőkét és biztonsági korlátot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az öltözködéshez is akad néhány hasznos tanács. Öltözködés előtt rakjon ki először minden ruhát, így csak egyszer kell a szekrényhez mennie. Öltözködjön ülve, melyet először alulról kezdjen el, mert ez vesz el több energiát tőlünk. Vegye fel az alsóneműt és a nadrágot, húzza fel azokat a térdéig, majd álljon fel és vegye fel azokat rendesen, így csak egyszer kell majd felállnia. Válasszon bő ruhákat, mert ezeket könnyebb felvenni. Ha fáj egy végtagja vagy nagyon gyenge, akkor először azt bújtassa bele az adott ruhába, és amikor levetkőzik, először mindig az egészséges karjáról vagy lábáról húzza le a ruhaneműt.

A konyhában mindig úgy pakoljon a konyhaszekrényben, hogy derékmagasságban legyenek a gyakran használt edények és eszközök, és azokat, amelyeket csak nagyon ritkán használ, a nehezebben hozzáférhető helyekre is elteheti. Ha valamire gyakran van szüksége, azt a konyhapulton is kint hagyhatja. Ha az étkezőben étkezik, akkor a konyhából egy kis kerekes kocsin is beguríthatja az ételeket oda, így nem kell fölöslegesen cipekedni. Használjon minél több alkalommal eldobható papírtermékeket és eszközöket, így annál kevesebbet kell majd mosogatni. Főzzön és süssön könnyen és gyorsan elkészíthető ételeket.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Lantos Ferencné

    nagyon tetszenek a torna gyakorlatok el is fogom menteni, hogy tudjam csinálni őket Köszönettel Üdvözlettel Lné

    • Kedves Lantos Ferencné,
      igazán kedves, de milyen tornagyakorlatokra gondol? Teljesen másról szól a cikk.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*