fbpx

Ijesztő, de lehet, hogy csak ártalmatlan tünetekről van szó

Cseng a füle egy hölgynek.

Néha úgy érezzük, hogy mindenünk fáj, hasogat. Persze a hosszú ideig tartó fájdalom miatt gyakran megijedünk, mert attól tartunk, hogy ez a tartós fájdalom valami nagyon rosszat jelez.

Nem minden esetben kell a legrosszabbra gondolni. Vannak olyan tünetek, amelyek nem jeleznek semmilyen komoly betegséget, de önmagát soha ne diagnosztizálja senki. Ez a cikk sem alkalmas erre. Ha fáj valamije, keresse fel a háziorvosát, és ő majd eldönti, hogy súlyos vagy ártalmatlan problémáról van szó.

A mellkasi fájdalmat a legtöbben gyakran a szívinfarktussal kötik össze. Sok esetben egyáltalán nem erről van szó. Mellkasi fájdalmat okozhat a gyomorégés, a túl sok stressz vagy a szorongás, de a mellkasfal izmai is meghúzódhatnak edzés közben. A hirtelen fellépő mellkasi fájdalom azonban jelezhet szívinfarktust, ami azonnali kórházi ellátást igényel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az erős szívdobogás sem feltétlenül jelez szívbetegséget. Sok minden kiválthatja, például a stressz, a szorongás, a túl sok koffein, az alváshiány, de még a kiszáradás is. Nagyon fontos, hogy napi 2-3 csésze kávénál ne igyon többet és próbáljon meg stresszmentesen élni, vagy legalább meditációs gyakorlatokat elsajátítani.

Az erős fülcsengést valóban okozhatja valamilyen keringési probléma, főleg akkor, ha az artériák merevvé válnak. Sok esetben azonban valamilyen más jellegű egészségügyi problémáról van szó. Ilyen a középfül sérülése vagy a halláskárosodás.

Ha sokat remeg a keze, nem kell rögtön a legsúlyosabb betegségre, például a Parkinson-kórra gondolni. A Parkinson-kór együtt jár még a test merevségével, a lassú mozgással és a koordináció elvesztésével, tehát nem csak a kézremegés a jellemző tünete ennek a betegségnek. A kézremegést okozhatja az alacsony vércukorszint, de pajzsmirigyprobléma is kiválthatja azt.

A feledékenység a demencia egyik vezető tünete lehet. Ha csak néha felejt el dolgokat, még nem kell aggódni, hiszen a feledékenység az időskor velejárója lehet. Aggodalomra csak akkor van ok, ha rendszeresen nem tudja, hogy hol van – nem ismeri fel az adott helyeket, utcákat ­­–, pizsamában megy sétálni és alapvető dolgokat felejt el, például hogyan kell elkészíteni valamit.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük