fbpx

Menstruációs zavarok: amenorrhoea, menorrhagia és dysmenorrhoea

Középkorú hölgy egy kanapén fekszik, kezét fájó hasához szorítja.

Életében valamennyi nő küzd valamilyen menstruációs zavarral, illetve menstruációs problémával. Aki nem, az a nagyon szerencsések táborába tartozik. A nők nagy része nem mondhatja el ugyanezt magáról, mert vagy fiatalabb korábban okozott számára kellemetlenséget a havi ciklus, vagy az áldott állapot elérése ütközött nehézségbe, esetleg a változókori kellemetlen tünetek váltottak ki panaszokat. Bármilyen nőgyógyászati probléma is lép fel, az első és legfontosabb lépés minden esetben a szakorvos felkeresése és az alapos nőgyógyászati vizsgálat kell, hogy legyen. Önmagunkon nem érdemes kísérletezgetni akármilyen betegségről legyen is szó, hiszen többségünk nem orvos, magunknak nem tudunk diagnózist felállítani, ez minden esetben az orvos feladata. A kórmeghatározás tükrében aztán már dönthetünk arról, hogy a nem olyan súlyos betegségeket, egészségügyi panaszokat mi magunk kúráljuk, vagy minden apróságra gyógyszert szedünk be.

Az amenorrhoea nem más, mint a menstruáció kimaradása. Azok a nők, akik aktív szexuális életet élnek és még fogamzóképes korban vannak, gondolhatnak arra, hogy áldott állapotba kerültek. Azonban a menzesz késésének szervi okai – például petefészekciszta – is lehetnek. Ezekben az esetekben a gyógynövények nem igazán segíthetnek, a kezelést ilyen esetekben a szakorvosra kell bízni. A menstruáció azonban olyan egyszerű okok miatt, mint a nem megfelelő táplálkozás is késhet, de akár ki is maradhat. A drasztikus fogyókúra miatt a ciklus szabálytalanná válhat, de a túlsúly is felelőssé tehető ezért a problémáért. A stresszes élethelyzetek miatt is elmaradhat vagy késhet a menstruáció. A változókor közeledtével sok nő is vérzéskimaradásról számol be, illetve a vérzés a teljes elmaradás előtt rendszertelenné, szabálytalanná válik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egyes nők életét megkeseríti, hogy a ciklusuk hosszabb a kelleténél, és ez erős vérzéssel jár együtt. Ezt nevezik menorrhagiának. Ezt a problémát okozhatja például mióma, amely egy jóindulatú méhizomdaganat, vagy méhmegnagyobbodás. Hormonális zavarok, például pajzsmirigyproblémák is állhatnak a háttérben. Abban az esetben is kialakulhat hosszú, elhúzódó vérzés, amikor az ösztrogén hormon hatására a méh nyálkahártyája megvastagszik. Az endrometriózis is okozhat menstruációs zavarokat. A bő vérzést és az elhúzódó menstruációt okozhatja még polip, ciszta, méhdaganat, medencegyulladás, vérrögképződési rendellenesség, de a spontán vetélés utáni állapot is hasonló tüneteket produkál. Lelki terhelés is okozhatja a hosszan tartó ciklust. Ez lehet munkahelyi vagy magánéleti probléma, de egy hirtelen bekövetkező trauma – válás, gyász – is okozhatja.

A dysmenorrhoea nem más, mint a menstruációs ciklus alatt fellépő fájdalmak összessége, amelybe beletartozhat a derékfájás, a fejfájás, a görcsök, a hányinger, a hányás, a hasmenés, az emlőfeszülés, és bizony a gyakori hangulatingadozások sem ritkák. Egyeseknek már a menstruáció előtt időszak is nagyon kényes, hiszen itt is jelentkeznek a fentebb említett kellemetlen tünetek, de ez kiegészülhet még alvászavarokkal, testsúlygyarapodással, gyakori vizelési ingerrel, előfordulhatnak szívpanaszok, szédülés és ödéma is kialakulhat, legfőképpen a lábakon. Ezt a tünetegyüttest nevezik PMS-nek, azaz prementsruációs szindrómának.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük